Azijn is het beste en meest betrouwbare conserveringsmiddel. Nadeel; het is zo zuur :-) Azijn is een natuurproduct dat is ontstaan doordat alcohol en zuurstof op elkaar inwerken (het beste bewijs daarvan is witte wijn die een paar jaar te oud is :-) Voor de inmaak is een azijn met een minimaal azijnzuurpercentage van 5% vaak de beste keuze.
Bezuinig niet op azijn! De goedkoopste azijnsoorten zijn heel wrang en scherp. Kies een lekkere azijn, zoals wijnazijn, appelazijn, etc., leuk ook om mee te wisselen in verschillende zoetzuren. Pas op met bijzondere azijnsoorten als Balsamico, etc., sommige bijzondere azijnsoorten hebben een azijnzuurpercentage van minder dan 5 % en zijn daardoor minder geschikt als inmaakazijn (afhankelijk van het recept). Zeer sterke azijnsoorten met een azijnzuurpercentage van meer dan 6 % zijn zo sterk dat je ze zelfs nog iets kunt verdunnen (bijvoorbeeld met wat vruchten(sap), etc.
Toegevoegd na 1 minuut:
Hier staan verschillende inmaakrecepten:
http://www.freewebs.com/ruudendiana/inmaakchutney.htm