Waar komt het woord kostje vandaan? (als in Spinazie is mijn lievelingskostje?)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

komt van kost, vroeger zei mijn als men ging werken, 'de kost verdienen' ofwel , een boterham op tafel krijgen voor het gezin. later is dat ingeburgerd zeg maar, en nu noemen ze de kost een lievelingskost o.i.d.

Het woord ""kost"" was ooit een normaal woord voor hetgeen je at. En wordt nog wel zodanig gebruikt.

Bronnen:
http://www.lekkerekost.net/index.php?id=509

◆ kost zn. 'levensonderhoud, voedsel', mv. 'betaling'. Mnl. coest, cost 'uitgaven, betaling' [1240; Bern.], te sinen costen 'op zijn kosten' [1240-60; VMNW], cost 'levensonderhoud, kost' [1270; VMNW]. Ontleend, mogelijk via Oudfrans cust [1155; Rey], aan middeleeuws en vulgair Latijn costa (mv.), costus 'kosten', een afleiding van costare. In het Middelnederlands is nog duidelijk sprake van één woord, dat in beide betekenissen meestal in het enkelvoud voorkomt. Tegenwoordig hoort in de standaardtaal de betekenis 'uitgave, betaling' alleen bij het meervoud kosten, behalve figuurlijk in de uitdrukking ten koste van 'onder opoffering van' en in de uitdrukking de kost gaat voor de baat (uit). Het enkelvoud kost heeft uitsluitend nog de betekenis 'levensonderhoud, voedsel'. PS Als je betekenissen van woorden of de herkomst ervan wil weten moet je zoeken in een "etymologisch" woordenboek.

Het woord kost of kostje is afkomstig van het Latijnse woord 'gustus' = smaak. In het Frans zeg je nog steeds goût, in het Italiaans gusto. Wij kennen nog een oude afgeleide vorm: goesting (zin, trek, honger).

Bronnen:
http://books.google.nl/books?id=X8UTAAAAQA...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100