Vallen tomaten onder groenten of fruit?

Hier zijn de meningen vaak verdeeld over echter heb ik nog nooit een heldere antwoordt op deze vraag gevonden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het hangt er vanaf hoe je het bekijkt : plantkundig, tuinbouwkundig of volgens gebruik in de keuken. Volgens de tuinbouw worden groenten geproduceerd door een kruidachtige plant en fruit door een houtachtige plant. Tuinbouwkundig gezien is de tomaat een groente omdat ze op een kruidachtige plant groeit, is de meloen een groente om dezelfde reden, en is een kers een vrucht omdat die op een houtachtige plant groeit. De aardbei vormt een uitzondering op deze regel: hoewel die strikt tuinbouwkundig gezien tot de groente behoort, is het een kruidachtige plant. In de plantkunde kan fruit alleen een vrucht of een schijnvrucht zijn, terwijl een groente een vrucht (tomaat, komkommer), een bloem (bloemkool, broccoli), een blad (sla), een stengel (asperge), een knol (knolselderij) of een schijnvrucht (aardbei) enz. kan zijn. Fruit is altijd een vrucht of een schijnvrucht die is geproduceerd door een plant. Tenslotte is er nog de indeling volgens de keuken: alles wat gegeten wordt als voorgerecht of hoofdschotel is groente, alles wat gegeten wordt als dessert is fruit. Dus tomaten zijn groenten; aardbeien zijn dit fruit; maar meloen kan zowel een voorgerecht als een nagerecht zijn. Conclusie: Tuinbouwkundig gezien is tomaat een groente. Plantkundig gezien is tomaat een vrucht. En volgens keukengebruik is tomaat een groente.

Bronnen:
http://aladin.bibliotheek.nl/aladin_search...

Men zegt dat het groente is, maar persoonlijk, als ik er een als tussendoortje eet is het fruit, gebruik ik ze voor de maaltijd, is het groente.

Daar zijn de geleerde nog niet helemaal over uit. Hieronder heb je nog wat info.

Bronnen:
http://www.vergetengroenten.be/index/artikel/82

Tomaat is officieel een vrucht, maar wordt culinair als een groente gezien. Kijk maar effe op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Tomaat

als ik als tussendoortje een stukje komkommer eet, betekent dat toch niet dat het dan fruit is?

Wat we als fruit beschouwen zijn hoofdzakelijk vruchten (druiven, appelsienen, ...) of schijnvruchten (ananas, aardbei, ..) terwijl groenten zeer veel uiteenlopende plantendelen omvatten zoals vruchten (courgette, paprika, tomaat, ...), stengels (asperges, ...), wortels (wortelen, ...), bladeren (spinazie, witloof, ...), bloemen (bloemkool, ...). De verwarring 'is een tomaat groente of fruit' berust vooral op het feit dat we van de tomaat de opvallende vruchten eten. De opdeling die we maken in groenten en fruit is dus niet gebaseerd op het plantendeel dat we eten (vb. vruchten of bladeren) maar berust eerder op de manier van bereiding en consumptie: Wat hoofdzakelijk in de pot wordt klaargemaakt beschouwt men als groenten, wat men meestal 'uit de hand' eet als fruit. Tomaten worden hoofdzakelijk in de pot klaargemaakt en bijgevolg door de meesten in de categorie groenten opgedeeld. De opdeling in groenten en fruit is zuiver kunstmatig en vooral praktisch en er bestaat dus ook geen wetenschappelijke definitie van. Culturele factoren spelen eveneens een belangrijke rol in wat men in welke categorie plaatst. In Frankrijk worden aardappelen meestal als groente beschouwd terwijl we deze in Vlaanderen als hoofdvoedsel beschouwen. In sommige Aziatische landen maakt men bepaalde vruchten in jonge onrijpe toestand klaar als groente. Dezelfde vruchten worden in rijpe toestand gegeten als fruit en krijgen dan ook vaak een andere naam. Of wat denk je hiervan: Appels worden meestal als fruit gegeten maar soms vind je ze ook als appelmoes bij het eten.

Bronnen:
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/416

Volgens mij behoren tomaten binnen de categorie groenten. Zo worden ze ook (van stonde aan) al toegepast in gerechten. In een fruitcocktail zul je nooit tomaten aantreffen. Fruit heeft ook zoetheid als eigenschap. Tomaten zijn meer aan de zoute kant.

Het is gewoon fruit. Tomaten zijn vruchten van de tomatenplant.

Groente!

De tomaat is een vrucht, dus valt in de categorie 'fruit'. Net als de avocado, courgette of aubergine overigens. Wordt ook het lekkerst als je 'm buiten de koelkast bewaard zodat ie goed rijp kan worden.

Alhoewel een aantal denken dat het groente is,is de tomaat toch echt fruit. Een tomaat wordt botanisch gezien aanschouwd als een vruchtbeginsel waar zaden in huizen, die dan terug eetbaar zijn. Maar eigenlijk mogen we ze best een ‘bes’ gaan noemen, want zo staan ze ook officieel beschreven. Een tomaat is dus een besachtige

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100