van verse groenten, soepgroenten voor in de vriezer maken, eerst blancheren?

Moet ik de in stukjes gesneden wortel, bloemkool, ui, prei eerst blancheren voordat ik ze per boterhamzakjes in de vriezer wil doen?
(vraag me af of dit met de voorgesneden zakjes soepgroenten ook moet als ik ze in de vriezer wil leggen).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, ik zou ze niet blancheren en ook niet in boterhamzakjes doen maar in diepvrieszakjes. Deze zijn steviger en laten niet zo snel ijskristallen toe. Ik vind het zelf gemakkelijk om soepgroenten te wassen, snijden en goed uit te laten lekken. Daarna zo droog mogelijk deppen en ze aansluitend in een grote diepvrieszak met zipsluiting te doen. Zoveel mogelijk lucht uit de zak zuigen voor je hem sluit. In de vriezer en zo af en toe even losmaken, even erin knijpen en schudden zodat ze los blijven. Je kunt er nu steeds zoveel uithalen als je nodig hebt en de rest weer terugdoen in de vriezer. Let wel, bevroren in de kokende vloeistof doen hè, niet eerst ontdooien. Zo blijven ze wat knapperiger.

Dat werkt bij ons thuis altijd wel het beste. Ui & Prei invriezen leidt overigens meestal tot teleurstelling: het wordt wat slappig

nee hoor, die kun je zo in de vriezer doen. Doe ik ook altijd Toegevoegd na 5 minuten: sommige groenten worden wat slap of glazig door invriezen, maar voor soep is dat niet erg.

Ik heb hele goede ervaring om soepgroenten niet te blancheren. Gewoon een mix maken van bijvoorbeeld paprika, wortel, prei, selderij, knolselderij en wat takjes maggiplant erbij als je die hebt. Dit alles in een bakje of zakje doen en zo laten invriezen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100