Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe slijp ik mijn messen set?

Ik heb een mooie handgemaakte messen set. (roestvrij staal) Daar zit ook zo'n messenslijper bij. Maar ik heb geen idee hoe ik deze moet gebruiken en hoe lang ik dit moet doen om mijn messen weer scherp(er) te krijgen.

Toegevoegd na 10 uur:
Op de messen staat:
Handgemaakt
Edelstaal
Roestvrijstaal

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
itsme
15 jaar geleden
als je een foto erbij plaatst van een mes en van de messenslijper, kan je beter geholpen worden.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Sanuk mail me op Klein50@yahoo.com en ik zal je het e.e.a. uitleggen.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
geeft niet hoor, ik heb ze gekregen, zou anders zijn als ik ze voor veel geld gekocht had. Het merk wat er op staat is trouwens Hoffman. kan hier op internet niks over vinden.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Om te beginnen is er een groot verschil tussen slijpen en aanzetten. Aanzetten doe je met de punt van het aanzetstaal op de snijplank, waardoor je de meeste controle hebt.

Goed slijpen doe je met de hand. Mij bevallen de grote Japanse waterstenen prima, korrel 120 om behoorlijk versleten messen weer in vorm te slijpen en 1000 en 3000 (samen twee stenen met twee verschillende korrelgroottes) de messen goed scherp te krijgen. Misschien dat ik ooit nog eens korrel 400 en 5000 aanschaf maar eigenlijk red ik me er nu prima mee. Je kunt er al je messen mee slijpen, ongeacht de soort staal. Bekijk de serie instructiefilmpjes eens, te beginnen met deel 1: http://www.youtube.com/watch?v=zA8-V8Tcm1k&feature=related
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (6)

Hier een filmpje over hoe je messen kunt slijpen.
Er zijn verschillende filmpjes te vinden dus eigenlijk even googlen op messen slijpen en je vind vanzelf de juiste voor jou.
Sommis zijn heel uitgebreid, deze is heel entertainend vind ik zelf
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Kijk maar eens op deze site:

http://www.coquinaria.nl/recepten/messen.htm
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Het is een messenset. Roestvrij staal bestaat niet. Het is roestvast staal. Maar wat moet jij met een "handgemaakt" messenset als je niet eens weet hoe je een mes moet aanzetten. Want wat jij slijpen noemt heet aanzetten. Dat is het verwijderen van bramen die door het snijden zijn ontstaan middels een aanzetstaal.
Slijpen doe je m.b.v. een machine.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Die heb ik gekregen, ik zou het geld er zelf nooit voor over hebben gehad. Maar die kennis vond der tijd dat een goede messenset belangrijk was in de keuken. (hij was kok) en gaf mij er een. De koffer met messen heeft jaren op zolder gestaan. Toen de zolder werd opgeruimd "kwam de koffer weer boven water" Ik ben de zeer uitgebreide set nu voor een deel aan het gebruiken en moet toegeven dat je het verschil wel duidelijk merkt. Het werkt wel heel fijn.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Je zet handgemaakt tussen haakjes, bedoel je hiermee dat dit er wel op staat maar het in werkelijkheid wel mee valt? Aan elk mes zit een label/ zegel en het staat ook op het mes zelf. Is dit een verkooptrucje?
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Wat een neerbuigend antwoord. Natuurlijk bestaat roestvrij staal niet, maar het is wel een zeer gebruikelijke term om het mee aan te duiden, hoewel het feitelijk incorrect is. Dan de vraag, die gaat over slijpen, jij zegt aanzetten, want slijpen doe je met een machine. Dat is wel heel misleidend, natuuriljk is aanzetten wat anders dan slijpen, maar slijpen gebeurd desondanks best vaak met de hand, bijvoorbeeld met een slijpsteen. Was het niet veel beter geweest om gewoon op een normale manier te wijzen op de inconsistenties in de vraag en daarnaast gewoon antwoord te geven op de vraag zelf? Dat laatste is overigens vereist op deze site..
Ik zou er maar niet aan beginnen als je geen ervaring hebt. Handgemaakte messen zijn een duur gereedschap. Laat ze vakkundig slijpen en leer zelf om "aan te zetten" met een aanzetstaal. Je kan er dan weinig aan verprutsen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Met een aanzetstaal kun je geen messen slijpen, maar tijdelijk bijscherpen, ofwel "aanzetten". Het staal van het "aanzetstaal"moet altijd harder zijn dan het te slijpen mes, anders heeft het totaal geen nut. Het "aanzetten" is een werkwijze die niet iedereen machtig is, en moet met precizie gebeuren. Zoniet, zal de snede van het mes alleen maar botter worden. Om als leek het mes te scherpen, is de beste manier met een natte iets grove wetsteen. Daarna afweken met een fijne wetsteen. (Ook Samouraizwaarden worden afgewerkt met een wetsteen! ) Voor koksmessen raad ik ten sterkste af om deze te slijpen met een slijpsteen, het is zeer moeilijk om de snede volkomen egaal te slijpen, wat tot gevolg heeft dat het snijeffect van het mes verloren gaat.
De beste manier van koksmessen slijpen is door gebruik te maken van een brede slijpband van leer, die met slijppasta is bewerkt. Een noodoplossing voor de doe het zelver, is een slijpband van zeer fijn schuurpapier dat vochtig gehouden blijft.
Indien tijdens het slijpen van die leuke sterretjes verschijnen, ben je al ver op weg om het mes te verprutsen.

Mijn advies is: Ga naar een erkende vakman, en vertrouw die je dure messen toe. Maar probeer het eerst met 1 mes, om de vakkennis te testen.

Succes.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Ik ben bezig met een aantal artikelen over het onderhouden van keukenmessen. Ik heb het liever over onderhouden want dat is beter dan bot laten worden en dan pas slijpen.

Vooruitlopend op de komende delen: De laatste link bevat een aantal filmpjes over slijpen op een slijpsteen (voor de grote beurt), maar voor tussendoor is een keramische slijpstaaf het ideale gereedschap.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing