Wat is het verschil tussen taart en vlaai?

En hoeveel mag een vlaai afwijken van de standaard voor het een taart wordt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Wat is een taart? Een taart is een soort gebak, heeft vaak een ronde vorm, is plat van boven, de buitenkant is vaak voorzien van versiersels. Dat kunnen eetbare bloemet31jes zijn maar ook chocolade snippers of notenstrooisel. Taarten zijn er in allerlei soorten en maten. Bekende smaken zijn de de appeltaart, kwarktaart, mon chou taart, mokkataart en slagroomtaart en zo kunnen we nog even doorgaan. Wat is een vlaai? Vlaai is een soort gebak die van oorsprong vooral in België en Limburg verkrijgbaar is. Vlaai heeft een bodem van deeg (vaak met een diameter tussen de 27 en 30 centimeter) met opstaande randen. De vlaai wordt vaak gevuld met fruit. Appel, kersen, aardbeien maar ook rijst of frikandellen. Van oorsprong zit er geen slagroom op een vlaai maar dat is tegenwoordig vaak wel het geval. Wat is het verschil? Een taart is er dus in veel verschillende soorten en maten. Een vlaai heeft vaak dezelfde vorm en zelfde afmeting. Ook zit er een verschil in het soort deeg. Het deeg van een vlaai is vaak luchtiger dan een taart. Afwijking Een vriend van mij (en echte Limburger) houdt aan dat een vlaai (zonder de slagroom) maximaal 5 cm hoog is. Dan volgt een grijs gebied. En vanaf hoger dan 7 cm is het per definitie taart.

Bronnen:
https://www.snack-nieuws.nl/wat-is-het-ver...

Een echte vlaai (in Limburg vaak vla genoemd), is gebak dat in 1 keer in het totaal wordt gebakken. De bodem is vrij dun en stevig (niet luchtig) en wordt gevuld met bijvoorbeeld fruit, rijstevla en in het totaal zo gebakken. (Alles gaat de oven in). Uit de oven komt dus het eindresultaat. Je bent klaar. De vorm doet er niet toe! Je kunt ook plaatvlaai bakken. Dan is het een grote vierkante vorm. Bij de bakker krijg je inderdaad overwegend de ronde vlaai. De ronde vlaai wordt gebakken met een raster (ruitjes van deeg) of kruimels van deeg of open (geen deeg erop). Je kunt gerust een vlaai kopen en laten opspuiten met slagroom, dan is en blijft het een vlaai. Dit wordt veel gedaan met rijste-, abrikozen- en kersenvlaai. De slagroom kan ook in de chocoladevariant gebruikt worden (vaak bij kersenvlaai). Op de slagroom komt dan ook nog wel eens een topping van bijvoorbeeld witte of bruine chocoladevlokken, schuimpjes etc. Maar het is en blijft een vlaai, maar dan opgespoten. Taart is ook een vorm van gebak. Normaal wordt eerst het biscuit (deeg) gebakken. Daarna wordt deze afgewerkt door te vullen met fruit, slagroom, botercreme etc. De buitenkant wordt ook verder versierd met bijvoorbeeld botercreme, toeven slagroom, marsepein, fondant etc. Kortom, Een vlaai wordt gemaakt en in totaal afgebakken, zodat deze klaar uit de oven komt. Taart wordt gemaakt door eerst de bodem/biscuit te bakken. Na het bakken (en afkoelen) wordt de taart echt gevormd. Trouwens, als je in Duitsland echte vlaai wilt eten, vraag dan om Fla. Vraag je om Kuchen of Torte krijg je nooit de keuze aan vlaai te horen. En de vlaai heeft zijn hoogte te danken aan de vorm, natuurlijk. Een vlaaivorm is een lage bakvorm.

Toegevoegd op 06 december 2019 23:07: tekst
Bronnen:
http://www.bisschopsmolen.nl/de-echte-limb...

Antwoord op zijn kortst: Een vlaai heeft gist in het deeg. ===Deel 1=== "Cake" vs. "Pie" (taart vs. taart) Het verschil tussen een taart en vlaai kan heel groot zijn en makkelijk uit te leggen, of vrij klein en wat lastiger te duiden, dat komt omdat men in Nederland veel vormen van gebak een taart noemt. Het onderscheid wat Engelstaligen maken tussen twee taartsoorten maakt het in mijn optiek wat duidelijker. "Cake" = Een taart gebaseerd op cakelaagjes en room of chocolade en vaak weer omhuld met glazuur en andere versiersels. Denk aan: -chocoladetaart -bruidstaart -laagjestaart "Pie" = Een taart gebaseerd op een deeglaag gevuld met vaak fruit welke in een keer gebakken wordt in de oven. Denk aan: -appeltaart -perentaart -vlaai Een vlaai is, of is dus vrijwel gelijk aan, een "pie" en lijkt dus veel op een appeltaart of perentaart, terwijl het verschil met "taarten gebaseerd op cake" groot is en nu hopelijk evident is. Belangrijker dus dan een vlaai van een "cake"-achtige taart te kunnen onderscheiden is een vlaai van zijn "pie"-achtige broertje te kunnen scheiden. Want hoewel zo op elkaar lijken, zijn een appeltaart en een appelvlaai zeker niet hetzelfde. ===Deel 2=== "Appeltaart vs. appelvlaai" Het verschil tussen die twee zit hem voornamelijk in het deeg. Het deeg van een vlaai bevat namelijk gist en wordt wel gistdeeg genoemd, het heeft daarom ook wel wat weg van brooddeeg. Aangezien het gist in melk wordt opgelost zie je dat (bijna) altijd als ingrediënt voor vlaaideeg en minder snel voor "regulier" taartdeeg. Het deeg van een appeltaart heeft dit gist niet en is vaak daarom wat kruimiger en niet zo luchtig. Anderzijds is een (appel)vlaai in de regel een stuk lager dan een (appel)taart. Op het moment dat je dus een appelvlaai probeert te bakken en je het gist vergeet en daarna ook nog eens een 8 cm hoog baksel creëert, kun je er donder op zeggen dat een Limburger het niet als vlaai zal accepteren. Het wordt dan gezien als een "gewone" appeltaart. (En als je een cakelaagjes-gebaseerde taart creëert zal iedereen in Nederland snappen, dat je doel nooit was om een vlaai te bakken) ==Vetpercentage deeg== Limburgse bakkers proberen vlaai als streekproduct te registreren, met nog specifiekere regels: "Volgens hem moet aan het deeg van een echte Limburgse vlaai bijvoorbeeld minimaal 35 procent vetstof zijn toegevoegd."

Toegevoegd op 27 januari 2020 11:51: afbeelding
Bronnen:
http://bakweek.nl/basis-vlaaideeg-met-gist/
https://nos.nl/artikel/2194763-bakkers-wil...
https://i.ibb.co/s3nctVZ/TAARTof-VLAAI.png

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100