Waarom kan vis (bijvoorbeeld zalm) zo zwaar op de maag vallen ondanks dat je geen grote portie neemt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is niet zo dat alle vis licht verteerbaar is. Zalm is bijvoorbeeld een vette vis, die ook bij een kleine portie al zwaar op de maag kan vallen. Vooral als je al snel last hebt van je maag of bijvoorbeeld nog herstelt omdat je een tijd ziek bent geweest. Dan kun je beter bijvoorbeeld een zachte witvis eten. Overzicht per 100 gram vis: Magere vis (0-2 gr vet) Coquilles Inktvis Kabeljauw Koolvis Tong Wijting Zeeduivel Mosselen Oesters Schelvis Tilapia Medium (2-10 gr vet) Schol Poon Garnalen Tarbot Tonijn Zeewolf Heilbot Mul Zeebaars Zwaardvis Pangasius Forel Roodbaars Ansjovis Sardientjes Vette vis (meer dan 10 gr vet) Haring Makreel Paling Sprot Zalm (15,7 gram volgens Voedingscentrum) Dit betreft gekweekte zalm. Wilde zalm is nauwelijks nog te verkrijgen (maar kun je wel bijna mager noemen: ca. 3 gram vet). Ter vergelijking: een ‘vette’ pizza margarita bevat gemiddeld 6,4 gram vet per 100 gram. Gekweekte zalm is dus twee keer vetter.

Toegevoegd op 12 september 2019 10:46: tekst
Bronnen:
https://www.extragezond.nl/gezondheid/lich...
https://www.voedingswaardetabel.nl/voeding...
https://visbureau.nl/gezondheid/vis-en-vetgehalte

De meeste vis kan lekker en gemakkelijk op licht verteerbare manier bereid worden. Dit kan door de vis te pocheren, te stomen, licht te bakken in weinig vetstof of in papier ( en papilotte) te wikkelen tijdens het garen. Er zijn magere vissoorten zoals kabeljauw, baars, tong , snoek. tonijn, scharretjes en nog wat witte vissoorten, die zijn het lichst verteerbaaar mits goed toebereid zonder al teveel vet. Er zijn ook zwaar verteerbare vissoorten die echt vet zijn en dit zijn bijv. haring, paling, forel, sardientjes en sprotjes maar ook vis in deeg of gefrituurde vis( kibbeling of kroketten) is zwaar verteerbaar. Zalm is matig vet en dus een lichter verteerbare vissoort, net als brasem, karper, heilbot of de visconserven diie op water zijn ingeblikt. Is zalm echter in veel boter of vet gebakken of in bladerdeeg verpakt als ovengerecht, dan is zalm echter ook zwaar verteerbaar geworden. Op advies van SimonV nog even een toevoeging; Wilde zalm ( die met het MSC keurmerk) is matig vet...kweekzalm is vetter ..waarbij de biologische kweekzalm ( met het groene keurmerk) nog net iets minder vet is dan die met het gewone ASC keurmerk.

Toegevoegd op 13 september 2019 09:47: tekst
Bronnen:
https://patinfo.uzbrussel.be/folder/dieeta...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100