Waarom zijn veel vanilleproducten creme/lichtgeel, terwijl vanillestokjes en het merg zwart zijn ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vanillevla is een commerciele uitvoering van de oerversie: de franse crème anglaise. De kleur geel heeft eigenlijk niks met vanille te maken. De vanille herken je in de crème anglaise aan de zwarte puntjes (de zaadjes uit de peul). De volle melk van crème anglaise wordt gebonden door eigeel met suiker. Dit eigeel zorgt voor de kleur. Dezelfde reden als waarom banketbakkersroom, ‘gele room’ ook wel, geel is.

Bronnen:
http://sites.rvu.nl/page/6918/nl

Omdat creme/lichtgeel smakelijker overkomt dan zwart.

Omdat het word gemengd met room, eieren en dan krijgt het vanzelf een gele of lichtgele kleur

Op www.uitzendinggemist.nl en dan naar 'Keuringsdienst van waarde', vind je ook een aflevering die hieraan gewijd is.

de bloem van de plant is geelgroen, dus misschien daarom,

Bronnen:
http://www.dekooktips.com/warenkennis/krui...

De kleur is oorspronkelijk niet zwart. Maar de vruchten van de vanille-orchidee (zie afbeelding) worden onrijp geplukt en vochtig verhit, daarna langzaam gedroogd, waardoor een fermentatieproces optreedt. Hierdoor verandert de onrijpe niet-aromatische vrucht in een zwart en glimmend vanillestokje met een fijne geur en smaak. De kleur vanille wijst dus eigenlijk naar de kleur van de plant.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vanille_%28aroma%29

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100