Waarom zou je een glutenvrij dieet volgen als je geen gluten allergie of intolerantie hebt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat veel mensen de (onjuiste) veronderstelling hebben dat glutenvrij eten gezonder voor je is. Of omdat ze denken dat ze toch een gluten intolerantie hebben, ondanks dat dit niet bewezen is. Toegevoegd na 1 minuut: Het heeft vooral te maken met de hele hype dat granen en koolhydraten slecht voor je zouden zijn. Dit is ook niet waar, maar veel mensen geloven dit helaas.

Er is een groep mensen die een brood/tarwevrij dieet volgt, vaak onder de naam glutenvrij, omdat ze merken dat ze buikklachten krijgen van het eten van brood/tarwe. het is de vraag of gluten altijd of zelfs meestal de oorzaak zijn; de meestvoorkomende oorzaken van zulke buikklachten zijn de zogenaamde FODMAPs, in dit specifieke geval fructanen, een bepaald type vezelachtige stoffen. Dat verklaart ook de populariteit van spelt; speltmeel is relatief arm aan FODMAPs.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/FODMAP
https://nl.wikipedia.org/wiki/Prikkelbared...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100