Welke kleurstoffen voor eten en snoep zijn gemaakt van uitsluitend natuurlijke producten?

Toegevoegd na 12 minuten:
en worden die ook aangeduid met e nummers, hoe weet je het verschil tussen natuurlijke en de anderen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, natuurlijke kleurstoffen kunnen worden aangeduid met E-nummers. Het verschil tussen een natuurlijke en onnatuurlijke kleurstof kan je op het eerste oog niet aan het E-nummer zien. Om uit te vinden waar het E-nummer uit wordt gewonnen moet je het opzoeken in een E-nummer boekje of op internet. Natuurlijke kleurstoffen: Anthocyanen zijn water-oplosbare kleurstoffen, die verantwoordelijk zijn voor de rode, blauwe en paarse kleuren van veel bloemen, bessen en groenten. Se zijn sterk pH gevoelig, in een zuur mileu zijn ze rood, in een basisch milieu meer blauw/paars. Ze worden toegevoegd aan o.a. (fris)dranken, jam en banket. Bietenrood is een kleurstof uit rode bieten en is water oplosbaar, maar is niet erg stabiel, licht, zuurstof en warmte brken de kleur af. Het wordt vooral toegepast in diepvries- en kort houdbare producten, zoals ijs en zuivelproducten. Cochenille is een water oplosbare rode kleurstof, die gewonnen wordt uit de vrouwtjes van een soort bladluis. Het werd al door de Azteken gebruikt en later in Europa ingevoerd. De kleurstof is stabiel in licht, warmte en zuurstof. Wordt gebruikt in (fris)dranken, zuivelproducten en vleeswaren Chlorophyll is de meest voorkomende kleurstof in de natuur, het is de groene kleur van bladeren. Het is een vet-oplosbare kleurstof, de afgeleide chlorophyllines zijn water oplosbaar. De kleurstof is redelijk stabiel tegen warmte en licht. Wordt o.a. gebruikt in banket en zuivelproducten. Carotenoïden komen voor in rood/oranje/gele vruchten en planten. Jaarlijks wordt er in de natuur ongeveer 1000 miljoen ton carotenoïden geproduceerd. De meeste zijn alleen vet oplosbaar, ze zijn hitte-stabiel en niet gevoelig voor veranderingen in de pH. Ze worden o.a. gebruikt in margarine, zuivelproducten en (fris)dranken. Curcumine /Geelwortel is een veel gebruikte specerij. De gele kleurstof, curcumine, is vet-oplosbaar, stabiel bij hoge temperaturen, maar vervaagt bij blootstelling aan licht. Het geeft een citroen-achtige kleur aan vele producten. Toepassingen zijn o.a. kerrie, soepen, sauzen en banket. Riboflavine, Vitamine B2, wordt gebuikt als gele kleurstof en als vitamine. Het is water-oplosbaar en stabiel bij hoge temperaturen. Wordt o.a. gebruikt in zuivelproducten. Koolstofpoeder is een zwarte onoplosbare kleurstof, vooral gebruikt in banket als oppervlaktekleuring. Metalen, zoals goud, zilver en aluminium worden ook wel gebruikt als oppervlaktekleuring, eveneens vooral in banketwaren.

Bronnen:
http://www.food-info.net/nl/colour/natcolour.htm

Enkele natuurlijke plantaardige kleurstoffen voor voedsel zijn: * Amarant: een rode kleurstof gewonnen uit de plantensoorten van het geslacht Amarant * Annatto: een rood tot rood-bruine kleurstof gewonnen uit de orleaanboom * Anthocyaan: een paarsrode kleurstof * Astaxanthine: een roze kleurstof uit zalm, garnaal, kreeft, krab, flamingoveren * Betanine: een rode kleurstof gewonnen uit de kroot * Capsanthine: een rode kleurstof gewonnen uit de rode paprika * Caroteen: een oranje kleurstof gewonnen uit de peen en zoete aardappel * Citranaxanthine: een oranje kleurstof gewonnen uit onder andere maïs en saffraankrokus * Curcumine: een gele kleurstof * Flavoxanthine: een gele kleurstof gewonnen uit onder andere de boterbloem * Luteïne: een gele kleurstof * Lycopeen: een helderrode kleurstof zit in watermeloen, tomaat, rozebottel * Saffraan: een oranjerode kleurstof gewonnen uit de saffraankrokus * Saffloer (goedkope saffraan): een gele en rode kleurstof gewonnen uit de bloemen van de saffloer * Violaxanthine: een oranje kleurstof dat voorkomt in viooltjes * Zeaxanthine: een oranje kleurstof

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Natuurlijke_kleurstof

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100