Bevatten sojaproducten dezelfde baceterien als melkproducten?

Binnenkort heb ik een operatie aan mijn gebit. Van de tandarts mag ik de eerste twee weken erna geen melkproducten gebruiken. De bacterien in melkproducten zouden ontstekingsbevordelijk zijn. Nu gebruik ik sojaproducten. Geldt dit ook voor sojaproducten? De tandarts kon deze vraag niet beantwoorden. Het zou fijn zijn als ik wel sojaproducten zou kunnen nemen omdat ik de eerste dagen alleen vloeibaar en daarna zacht voedsel kan eten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Sojaproducten bevatten doorgaans twee soorten bacteriën: yoghurtculturen / -fermenten (S. thermophilus, L. bulgaricus), Toegevoegd na 5 minuten: Normaal staan die op de engrediëntenlijst van het product vermeld.

Bronnen:
https://www.alpro.com/benl/producten/plant...

Zuivelproducten bevatten melkzuurbacteriën, waardoor onder andere tandplak ontstaat. Tandplak op gezonde tanden en tandvlees kun je makkelijk wegpoetsen. Na een operatie kan dat soms niet goed, en als het beschadigde tandvlees nog niet goed hersteld is, kan er een ontsteking ontstaan. Sojaproducten worden vaak met yoghurtculturen gefermenteerd, waardoor een deel van de suikers uit de soja worden omgezet. Er ontstaan dan ook melkzuurbacteriën in het sojaproduct. Bovendien bevatten sojaproducten van nature ook meer suikers dan gewone zuivelproducten. Toegevoegd na 9 minuten: Sojamelk is meestal niet gefermenteerd en bevat dus geen melkzuurbacteriën. Dat geldt overigens ook voor gewone melk. Sojaproducten (sojayoghurt, -yoghurtdrink, toetjes en dergelijke) zijn wel gefermenteerd.

Bronnen:
http://moniquevandervloed.nl/gefermenteerd...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tandplak

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100