Hoe lang kun je zelfgemaakte port bewaren?

Wij hebben een paar maanden geleden een fles zelfgemaakte port gekregen die heerlijk was. We kregen er afgelopen week nog één (uit dezelfde "maak") en die was niet zo lekker meer.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zelfgemaakte port is meestal geen bewaarport. Het zijn meestal de Ruby-, Tawny- en witte port en die rijpen niet na op de fles. Deze port wordt eerst een aantal jaren op vat gerijpt en dan gefilterd en gestabiliseerd gebotteld. Je hoeft hem dan niet eerst te decanteren maar hij kan direct uit de fles geschonken worden. De smaak wordt dus niet beter door te bewaren, maar zal meestal minder of zelfs bitterder worden en het is het best om dit soort port binnen 1 tot hooguit enkele jaren te drinken. Dit in tegenstelling tot de complexere bewaarport zoals de Vintage- of Crusted port. Deze ligt minstens 10 jaar op vat te rijpen en wordt ongefilterd gebotteld. In de fles rijpt hij dan nog na en ontwikkelt zich pas na een lange tijd tot een heel smaakvolle port. Jong is hij nog vol en fruitig, boordevol tannine. Het duurt minstens 20 jaar voor hij op zijn hoogtepunt van smaak is en de fles zal intussen vol droesem zitten. Zo'n Vintage port moet je dus altijd decanteren alvorens je hem drinkt.

Een fles port die reeds open is geweest blijft ongeveer 3-4 weken goed, mits je de fles wel goed afsluit en bewaart bij een temperatuur onder de 12 graden. Ik neem aan dat dat ook geldt voor zelfgemaakte port die waarschijnlijk niet onder een beschermende atmosfeer is gebotteld. Het devies is dus: afgesloten en koel bewaren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100