Wat dacht men 100 jaar geleden dat er in chocolade zat?

Ik heb dus ergens gelezen dat men dacht dat er vroeger (100 jaar geleden) iets in chocolade zat maar dit bleek niet zo te zijn ofzo... Vandaar dat ik jullie nu dus vraag: wat dacht men 100 jaar geleden dat er in chocolade zat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Honderd jaar geleden dus in 1915 was de chemische samenstelling van chocolade al behoorlijk goed bekend. Men wist dat er veel theobromine in voorkomt. Al in 1878 werd theobromine in cacao aangetoond. Chocolade is afgeleid van een Mexicaans drankje, Chocolatl geheten, wat bittere drank betekent. Het wordt gemaakt op basis van cacao (Theobroma cacao) en bevat diverse bij de mens mild werkende alkaloiden zoals theobromine (bron 1). Voor de mens een zeer goed middel tegen hoest; beter dan het geregeld gebruikte codeine. Echter voor een aantal diersoorten zoals de hond en de kat is theobromine zwaar vergif, ze kunnen erdoor overlijden. Oorzaak hiervan is hun onvermogen om theobromine snel (genoeg) af te breken. Theobromine is evenals veel andere alkaloiden erg bitter, vandaar dat aan chocolade veel suiker wordt toegevoegd. Het toont verwantschap met cafeine in die zin dat het je extra wakker en alert maakt; dus kan men er ook slapeloos van worden (bron 2). Bron 3 geeft (naar mijn mening niet erg objectieve maar wellicht waardevolle) informatie.

Bronnen:
https://kkloukin.web.cern.ch/kkloukin/choc...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Theobromine
https://www.google.gr/search?q=theobromine...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100