Waarom heet ontbijt ontbijt?????

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het woord ontbijt bestaat oorspronkelijk uit twee delen: het Middelnederlandse ‘ont’ betekent voorafgaand aan. Het woord ‘bijt’ is afgeleid van bijten oftewel eten. Dat betekent dat het ontbijt gezien wordt als ‘het beginnen aan eten’. In andere Europese culturen hebben de woorden voor ontbijt een andere herkomst. Het Engelse ‘breakfast’ betekent letterlijk het doorbreken van het vasten (break the fast). Ook het Franse ‘petit déjeuner’ is daarop gebaseerd (rompre le jeûne). Het Duitse ‘Frühstück’ maakt duidelijk dat er in al vroeg een stuk(je) gegeten wordt. Het Portugese ‘café da manhã’ combineert het koffiedrinken met de kleine ochtendmaaltijd.

Bronnen:
http://ontbijt.maakjestart.nl/

Omdat er een woord voor moest komen, en "ontbijt" was nog nergens anders voor in gebruik.

Het woord ontbijt bestaat oorspronkelijk uit twee delen. Het Middelnederlandse 'ont' betekent 'voorafgaand aan'. Zoals ontwaken 'wakker worden' betekent, ontdooien 'beginnen te dooien' en ontstaan 'beginnen te staan'. Het woord 'bijt' is afgeleid van bijten oftewel eten. Dat betekent dat het ontbijt gezien wordt als 'het beginnen aan eten'. 'Ontbijt' is dus gewoon een ander woord voor de eerste maaltijd van de dag. Het woord ontbijt werd voor het eerst opgetekend in de eerste helft van de 13e eeuw. In andere Europese culturen heeft het woord ontbijt een andere herkomst. Het Engelse 'breakfast' betekent letterlijk het doorbreken van het vasten (break the fast). Ook het Franse 'petit déjeuner' is daarop gebaseerd (rompre le jeûne). Het Duitse 'Frühstück' maakt duidelijk dat er al vroeg een stuk(je) gegeten wordt. Het Portugese 'café da manhã' combineert het koffie drinken met de kleine ochtendmaaltijd.

Bronnen:
http://www.ontbijtkrant.nl/geschiedenis.asp

nja Het ontbijt is ontstaan in Frankrijk, het bestond uit met melk aangemaakte soep. Het woord ontbijt is afgeleid van het Middelnederlandse 'ont' Wat betekent 'beginnen aan' en van het Middelnederlandse 'bijten' Wat betekent 'eten.' In het Frans is ontbijt: 'déjeuner' In het Engels is ontbijt: breakfast In het Spaans is ontbijt: desayuno

omdat het beestje een naam moet hebben

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100