Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe komt het dat ijswater anders smaakt dan water dat niet pas bevroren is geweest?

Als je bijvoorbeeld ijsklontjes laat smelten in een glas, dan smaakt dit anders dan kraanwater. Toch bestaan die ijsklontjes uit hetzelfde water, dus de smaak zou eigenlijk hetzelfde moeten zijn?

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Ik kan hier drie redenen voor bedenken.

De eerste: water bevat opgeloste stoffen. Bij het bevriezen, bevriest het water tot puur ijs zonder opgeloste stoffen. De opgeloste stoffen komen dus in steeds hogere concentratie in het overblijvende (nog niet bevroren) water te zitten. Daarbij is kans dat dat water uiteindelijk zoveel van de opgeloste stoffen bevat, dat het niet bevriest.

Neem jij een ijsklontje, dan valt dat nog niet bevroren water, waarin alle opgeloste stoffen zitten, eraf. Jouw ijsklontje is dus veel puurder dan het oorspronkelijke water. Na ontdooien heb je dus puurder water dan waar je mee begon.

De tweede: water bevat lucht. Ook lucht wordt uit het bevriezende water gedreven. Jouw ontdooide ijsklontje bevat (nog) minder lucht dan kraanwater - tenzij je het ontdooide water uren laat staan, natuurlijk. De hoeveelheid lucht in water heeft een (geringe) invloed op de smaakbeleving.

De derde: hoe water smaakt, is afhankelijk van de temperatuur. Dat komt doordat jouw smaakpapillen gedeeltelijk de temperatuur van het water overnemen. Drink jij je ontdooide ijsklontje op een lagere temperatuur dan het kraanwater, dan heeft dat dus invloed op de smaak.
(Lees meer...)
Cryofiel
15 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat water meer bevat dan H2O moleculen... de watermoleculen zaten in het ijs in een kristalrooster, (tot + 4 graden blijft dat rooster immers ook bestaan), maar waar bevinden zich dan de overige moleculen die in het water opgelost waren voor het bevriezen..?
Misschien is het dus een vorm van ontmenging, waardoor je de opgeloste stoffen in het water meer proeft.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Helemaal niet wetenschappelijk onderlegd enzo hoor, maar zou het niet gewoon zo zijn, dat het 'oud' is?
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing