Waarom bestaat er knipbrood?

Geeft dit brood een ander smaak dan bijv. rond brood? Of rijst t beter?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het zgn. 'Knipbrood' is een brood dat na rijzing in het bakblik met 6 of 7 knippen wordt ingeknipt, waarna het gebakken wordt. Zowel wit- als bruinbrood kan als Knip gebakken worden. Vroeger werd gerezen brooddeeg alleen als 'rond' brood gebakken waarna het vaak voorkwam dat 'luchtbellen' in het deeg tijdens het bakken ervoor zorgden dat zich gaten in het brood vlak onder de bovenste korst vormden. Een vers gesneden boterham had dan vaak zo'n gat dat het besmeren met boter moeilijker werd en de boterham zelfs stuk kon gaan. Door het inknippen van het brooddeeg in het midden van het ronde gedeelte boven het bakblik na het rijzen, ontsnapt er al veel van de ingekapselde lucht zodat een als Knip gebakken brood vrijwel geen last heeft van inwendige gat vorming. Nadeel is alleen dat de structuur van het brood dichter wordt dan van een rond gebakken brood en daardoor droger in de smaakbeleving is.

Met knipbrood krijg je meer korst, en dat is precies wat veel mensen lekker vinden aan brood.

Knipbrood ontleent zijn naam aan de bijzondere decoratiemethode. Zodra het gerezen deeg in een bakblik zit, waarin het brood wordt gebakken, knipt de bakker er met een schaar een bepaald patroon in. Hij doet dat vlak voordat de bakblikken de oven in gaan. Soms gebruiken bakkers een soort knijper, die werkt als een rij scharen. Daarmee kunnen ze met één handeling heel veel knippen tegelijk geven. Door die knippen scheurt het brood van boven open en krijgt het de typische punten of pieken. Bij het doorsnijden hebben de sneden een kenmerkende hartvorm.

Bronnen:
http://www.brood.net/faq/welke-broodsoorte...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100