Het probleem met "mislukte kaas" is dat het per definitie kaas betreft waar iets niet gegaan is "zoals het hoort" tijdens de productie.
Het productieproces heeft dan -ook per definitie- op een onbeheerste wijze plaats gevonden, en het kan dus niet met zekerheid uitgesloten worden dat naast de bacteriën die extra gaten hebben veroorzaakt door overmatige fermentatie en gasproductie (hierdoor heeft de kaas een sterkere en vollere smaak), ook een paar pathogene bacteriën in de kaas terecht zijn gekomen, waardoor de kaas niet alleen lekkerder is, maar ook ziekmakend.
In de meeste gevallen zullen dan alleen de "onschuldige" boterzuur bacteriën in de kaas terecht zijn gekomen, en is de kaas hierdoor veilig te consumeren. Het uiterlijk is dan minder, en voor de niet kenners zeker een reden om niet te kopen.
Echter, in een aantal gevallen (gelukkig is dat zelden) zal de kaas pathogene bacteriën bevatten (b.v. Clostridia en bepaalde soorten Bacillus) die niet te ruiken of te proeven zijn, en die écht gevaarlijk kunnen zijn. Dat kan overigens ook gebeuren bij kazen die perfect uitzien.
Ik ben het volledig met je eens wat betreft het gebrek aan eetcultuur van de meeste mensen: een lelijke tomaat of een kromme komkommer smaken precies even lekker als de hele mooie varianten (soms juists beter!), maar met name in het geval van onbeheerste fermentatie processen, is het niet altijd een kwestie van uiterlijk: het kan ook gevaarlijk zijn.