Wat is het verschil tussen wijnsteenzuur en bicarbonaat ?

Toegevoegd na 4 uur:
Ik heb een recept waar wijnsteenzuurbakpoeder moet worden toegevoegd ,maar ik woon in Frankrijk en dat is daar niet bekend, mijn Franse buurvrouw vroeg dus het verschil van beide dus bicarbonaat en wijnsteenzuur, ik koop het dus altijd in Nederland en vroeg me af of ik bicarbonaat kan gebruiken ipv wijnsteenzuurbakpoeder?

Weet jij het antwoord?

/2500

Chemsich zijn het twee verschillende stoffen: Wijnsteenzuur: 2,3-dihydroxybutaandizuur, 1,2-dihydroxyethaandicarbonzuur of wijnsteenzuur is een witte kristallijne stof en maakt samen met onder andere appelzuur deel uit van de tweewaardige hydroxycarbonzuren. Het is een zwak zure organische verbinding, met als formule HOOC(CHOH)2COOH ofwel C4H6O6. Wijnsteenzuur is een ingrediënt in Mascarpone. http://nl.wikipedia.org/wiki/Wijnsteenzuur Bicarbonaat: Het (mono)waterstofcarbonaat-ion of (verouderd) bicarbonaat-ion is een anion met als brutoformule HCO3–. http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterstofcarbonaat Voor het bakken: Wijnsteenbakpoeder is een rijsmiddel voor deeg. Het geeft taart en cake meer volume en maakt het luchtiger. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt is wijnsteen-bakpoeder niet een combinatie van wijnsteenzuur en natriumbicarbonaat. Het is niet wijnsteenzuur (H2C4H4O6) dat gebruikt wordt maar: Crème de Tartre, of Cream of tartar (KHC4H4O6) in combinatie met natriumbicarbonaat, dat zich omzet in koolzuurgas. Wijnsteen is Crème de Tartre, of Cream of tartar; dus beslist geen wijnsteenzuur! http://www.voedingswaar.nl/bakpoeder.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100