Bruin brood is er in vele soorten, maar wit brood is steeds hetzelfde. Waarom?

er is meergranen, verschillende soorten bruin.. en wit is enkel met rozijnen of met suiker. Waarom hier geen extra vezels.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wit brood wordt gebakken van meel dat na het malen gezeefd is (dat heet het builen van meel). Een meelfabriek of molen maalt de graankorrels en zeeft daar de restanten van de hoesjes van de korrels uit. Wat je overhoudt is bloem. Omdat de vezels vooral in de hoesjes zitten die eruit zijn gezeefd, bevat wit brood niet veel vezels. Omdat je het meel gaat zeven, moet het meel ' fijn' gemalen worden. Zou het grof zijn, dan gaat het zeven niet goed. Overigens kun je afhankelijk van het soort graan dat je maalt, wel verschillen krijgen in de soort bloem, maar die zijn klein. Zo heb je harde en zachte bloem die zich bij het bakken wat anders gedragen. Het verschil zit bij voorbeeld in de hoeveelheid water die erbij moet om deeg te maken. Koekjes bijvoorbeeld, worden ook van bloem gebakken en dat is meestal een iets andere soort bloem dan voor wit brood wordt gebruikt. De verscheidenheid aan bruin brood heeft verschillende oorzaken: (1) hier kun je wel grof, middelfijn of heel fijn malen. vandaar grof en fijn volkoren. (2) in bruin brood worden vaak andere granen behalve tarwe mee gemalen. dat heet meergranenbrood. (3) bij bruin brood worden soms hele korrels door het deeg gedaan: graankorrels maar ook die van rogge enzovoort. Natuurlijk heb je wat de buitenkant van het brood betreft, wel veel mogelijkheden ook met witbrood: maanzaadbrood bijvoorbeeld. Wat op de buitenkant zit wordt over de gerezen broden gestrooid, voordat ze de oven in gaan om te bakken. Ik hoop dat het duidelijk is. Kijk ook bij de bronnen! Willem

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ambachtelijk_...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Korenmolen
http://www.brood.net/brood-vraag-antwoord/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100