Waarom is vanille- ijs, vanille -vla etc geel/wit, terwijl vanille pikzwart is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Daar was pas geleden een uitzending over bij de keurings dienst van waarde Toegevoegd na 1 minuut: Vanillevla is een commerciele uitvoering van de oerversie: de franse crème anglaise. De kleur geel heeft eigenlijk niks met vanille te maken. De vanille herken je in de crème anglaise aan de zwarte puntjes (de zaadjes uit de peul). De volle melk van crème anglaise wordt gebonden door eigeel met suiker. Dit eigeel zorgt voor de kleur. Dezelfde reden als waarom banketbakkersroom, 'gele room' ook wel, geel is.

Bronnen:
http://sites.rvu.nl/page/6918/nl

Omdat dat er smakelijker uitziet, het doet aan bloemen denken en zwart aan teer, jakkes.

De kleur is oorspronkelijk niet zwart. Maar de vruchten van de vanille-orchidee (zie afbeelding) worden onrijp geplukt en vochtig verhit, daarna langzaam gedroogd, waardoor een fermentatieproces optreedt. Hierdoor verandert de onrijpe niet-aromatische vrucht in een zwart en glimmend vanillestokje met een fijne geur en smaak.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vanille_%28aroma%29

Het is een commerciële afspraak. Zo herken je dat het om vanillevla gaat en niet om een andere soort. Alles waar vanille in zit wordt geel gekleurd. Net als alles met aarbeismaak roze wordt gekleurd, terwijl er nauwelijks aardbei in zit. Een goed restaurant b.v. gebruikt echte vanille stokjes en dat herken je aan de zwarte pikkeltjes in het dessert.

In de meeste vanillevla/ijs zit geen echt vanille (van vanillestokjes). Het gebruikte aroma, vanilline, is een wateroplosbare stof die geen kleur geeft aan de vla/ijs. De eerste generatie Ola Magnum bevatte nog wel gemalen vanillestokjes, volgens mij de Friesche Vlag Boerenromige vanillevla nog steeds.

Dat komt omdat mensen de producten met een donkere kleur niet prettig vinden om te eten. Daarnaast komt dat vanille vla enzo eigenlijk helemaal geen natuurlijk vanille bevatten. Alleen de smaak.

Bronnen:
klokhuis (TV)

Vanille is inderdaad zwart. Tegenwoordig wordt het ook wel eens vermalen. Deze vermalen bourbon-vanille gebruik ik ook in mijn ijs en gebak. Het geeft geen zwarte kleur, maar je ziet wel zwarte spikkeltjes. Dit vond men er vroeger niet smakelijk zien. Daarom deed men de vanillestokjes in een pot suiker. De vanillesmaak en geur trok zo in de witte suiker. Deze witte gearomatiseerde suiker werd gebruikt voor gebak, ijs en nagerechten. De bekende gele vanillepudding was geel omdat er ook veel eidooier in zat. Daarom werd vanille geassocieerd met de kleur geel. Dat is zo gebleven. Daarom worden er vaak kunstmatige gele kleurstoffen toegevoegd om op deze manier de 'vanille-sensatie" te versterken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100