als gezond ongezond zou zijn en andersom, zouden we dat dan meer eten?

Stel dat sla ongezond zou zijn en chips gezond. zouden er dan sla-automaten zijn waarbij je zakjes sla zou kunnen kopen? zouden we dat dan lekkerder vinden dan chips?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Wij houden nou eenmaal van vet en koolhydraatrijk voer. Dit stamt nog uit de tijd dat overleven moeilijk was, en we niet zeker waren of we de komende dagen nog eten zouden krijgen. Reserves aanleggen, dat was (en is nog altijd) het sleutelwoord. Hierom slaat ons lichaam vet op. Dan kunnen we daarvan leven op de momenten dat er geen voedsel voor handen is. Maar dit is tegenwoordig met een AH op elke hoek natuurlijk niet meer nodig. Daarom worden we dikzakjes.

Als dat hetzelfde gevoel zou geven als nu het 'ongezonde' eten, waarschijnlijk wel. Maar sla geeft niet zo'n bevredigend gevoel bij veel mensen dus de kans dat het in automaten terecht zou komen is klein. Er is trouwens genoeg ongezond eten wat niet lekker is. Het is vaak de combinatie van ongezonde ingrediënten wat het lekker maakt. Gezoet brood wat ook lekker vet is b.v. of vet vlees met een zoute saus. Aardappels met olie en zout (chips). Als je alles afzonderlijk zou eten, zou het minder lekker zijn.

De meeste chips en snacks bevatten smaakversterkers waardoor je deze liever gaat eten dan de onbewerkte sla. En van nature vraagt ons lichaam eerder om calorierijke producten. Kortom, het antwoord is nee.

Nee, we houden niet van ongezond voedsel omdát het ongezond is, we houden ervan omdat het lekker is, óndanks dat het ongezond is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100