Waarom word salade slap als het een tijdje staat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

omdat je de celstructuren van sla kapot maakt zodra je het plukt. Je slablaadjes beginnen vanaf dat moment pas echt dood te gaan. Als je de sla snijdt met een scherp mes minimaliseer je de schade en zal de sla iets langer goed blijven.

Omdat je het dan vaak gewassen hebt met water en vocht maakt het blad slap. Probeer eens Ijsbergsla, dat kun je langer goed houden ook al is het gewassen.

Omdat sla uit heel veel vocht bestaat. Wanneer je het wast en vervolgens snijdt komt al dat vocht vrij. Je moet het ook gelijk opeten. Laat je het staan dan 'sijpelt' als het ware het vocht eruit en word het slap. In de koelkast wordt sla ook slap, dat heeft te maken met de koude lucht. Door kou droogt de sla als het ware uit en wordt het ook slap.

Dit heeft te maken met osmose. Salade is aangemaakt met dressing (bijv. zout, peper, olie en azijn). De osmotische waarde van de dressing is hoger is dan de osmotische waarde van de sla (cel). Daardoor gaat er water de cel uit, waardoor de sla zijn stevigheid verliest.

Bronnen:
http://www.scholieren.com/werkstukken/31067

De cel-vloeistofdruk neemt af door de tijd... Water verdampt en/of loopt uit de cel dat verlept de sla...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100