Ik word ziek van het stofje: E621 (ve-tsin). Nu zag ik net dat dat ook in de chips zit. Kan ik er nu ziek van worden?

Zodra ik chinees eet word ik erg ziek, misselijk enz.
Ik heb het toen opgezocht en het blijkt om 've-tsin' te gaan, oftewel: E621. Ik las ook dat het in wel meerdere dingen zat en dat dat er voor zorgt dat je het blijft eten.
Nu is mijn vraag: Ik ben allergisch voor hetgene wat in chinees eten zit. Maar kan ik hiervan dan ook ziek worden? Aangezien er hetzelfde stofje in zit:E621.

Weet jij het antwoord?

/2500

Van Vetsin kan je inderdaad ziek van worden. Er zijn landen waar dit niet meer gebruikt mag worden. Als Indische werd mij al een tijd geleden, geadviseerd om dit niet meer te eten. Zie ook deze site ; Ve-tsin | Smulweb.nl www.smulweb.nl › Artikelen 24 feb 2012 – ... waarbij veel, veelal vage, klachten zijn toegeschreven aan het gebruik van ve- tsin.

Mononatriumglutamaat (het mono-natriumzout van glutaminezuur), ook bekend als MSG of ve-tsin, is een smaakversterker die toegepast wordt in vele hartige voedingsmiddelen. Het is een toegestaan additief en heeft E-nummer 621. Vergelijkbare stoffen zijn E620-E627. De stof mag in Nederland als additief beperkt toegevoegd worden (10g/kg Natriumglutamaat is een ingrediënt van het Chinese keukenkruid ve-tsin. Van oorsprong komt ve-tsin uit Japan, waar het uit gefermenteerd zeewier wordt bereid. Glutamaat (de zuurrest van glutaminezuur) komt van nature in veel voedingsmiddelen voor. Voorbeelden zijn tomaten, gefermenteerde sojaproducten, oude kaas en gistextract. Kleine hoeveelheden zitten in paddenstoelen, Parmezaanse kaas, moedermelk, pinda's en blauwschimmelkaas. Van de stof werd in het verleden gesuggereerd dat het Chinees-restaurantsyndroom, ook wel Dr. Wong-syndroom, naar de naam van de bedenker ervan, zou veroorzaken. Wetenschappelijk onderzoek onder gecontroleerde omstandigheden heeft deze suggestie weerlegd. Als je dus een allergie voor E-621 zou hebben, zou je van heel veel voedingsmiddelen ziek moeten worden, en dat is schijnbaar niet zo. En het is niet pertinent, dat in al het voedsel "van de Chinees" E-621 zit. Misschien moet je de oorzaak ergens anders zoeken.

Van vet-sin kan je inderdaad erg ziek worden. In de Chinese keuken maken ze gebruik van grote hoeveelheden vet-sin in de maaltijden. In bijvoorbeeld een zak chips daarentegen zit een kleinere hoeveelheid. Het hangt natuurlijk er vanaf in hoe verre je er gevoelig voor bent en hoe snel je er op reageert. Ikzelf denk (maar ik ben natuurlijk geen deskundige) dat je wel eens een handje chips kan pakken. Tenzij je hiervoor met chips ook al problemen hebt gehad. Maar houd het dan ook bij een klein handje of kommetje en eet niet gelijk een hele zak leeg. Dit kan weer namelijk zorgen voor de trigger, je krijgt alsnog een behoorlijke hoeveelheid vet-sin binnen als je veel chips achter elkaar eet. TIP! : Als je toch chips wilt eten probeer dan eens bijvoorbeeld de Biologische Chips van de Albert Heijn. Hier zitten geen e-nummers in en dus ook geen Vet-sin!!

Niet als je gewoon naturel chips neemt daarin zit alleen aardappelen , zonnebloemolie en zout en meer niet. In alle andere zit veel rotzooi o.a. E621 maar ook suikers of cafeïne.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100