Wat zijn koolteerkleurstoffen?

Wat voor kleurstoffen zijn dit, worden ze in voedsel gebruikt, hoe worden ze gemaakt?

Weet jij het antwoord?

/2500

koolteer in pure vorm is giftig, toch wordt het gebruikt als basis voor kleurstoffen (in decoratieve cosmetica en haarkleuringsproducten) en ook de werkzame stof in anti-roosshampoo wordt van koolteer gemaakt. Het is echter een heftige allergeen en bevat veel giftige stoffen zoals phenol, creosol en benzeen. Het kan astma aanvallen, vermoeidheid, zenuwachtigheid, hoofdpijn, misselijkheid, concentratiegebrek en zelfs kanker veroorzaken. Koolteer is een phototoxine en veel mensen krijgen allergische reacties wanneer zij ermee in aanraking komen. Kleurstoffen gemaakt van koolteer komen ook voor onder namen als FD, FDC of FD&C coulour. koolteer kleurstoffen (o.a.: Quinoline, D&C Yellow #10 en #11, D&C Orange 5, D&C Orange 17, D&C Red 9, D&C Red 19, D&C Red 21; en D&C Red 27). Zie Coal tar Toegevoegd na 2 minuten: Koolteer is een teerpreparaat. Preparaten met koolteer heten ook wel Pix Lithanthracis en Solutio Carbonis Detergens. Koolteer wordt al eeuwenlang gebruikt in huidpreparaten. Koolteer is op recept verkrijgbaar in verschillende zalven, crèmes, pasta's, lotions en gels die de apotheek zelf laat bereiden. Het is ook verkrijgbaar in een shampoo onder de merknaam Denorex Rx. Koolteer remt ontstekingen, bevordert een normale groei van de huid, stilt de jeuk, werkt licht ontsmettend en vermindert zwelling doordat het de bloedvaten vernauwt. Koolteer wordt bij veel huidaandoeningen gebruikt. De belangrijkste aandoeningen waarbij artsen het voorschrijven zijn psoriasis, chronisch eczeem, seborroïsch eczeem, berg en ernstige hoofdroos. Een arts schrijft koolteer meestal pas voor bij onvoldoende effect van een huidpreparaat met bijnierschorshormonen, ditranol of calcipotriol, of als u de behandeling met bijnierschorshormonen tijdelijk moet onderbreken wanneer deze te veel bijwerkingen geeft. Artsen schrijven het vooral voor als de psoriasis veel jeuk geeft. Koolteer stilt de jeuk, remt de ontsteking en bevordert een normale groei van de huid, waardoor de schilfering vermindert. De jeuk vermindert snel. Het effect op de ontsteking en schilfering merkt u na twee tot vier weken. Toegevoegd na 6 minuten: ook dit nog: De kans is groot dat de rijpe sinaasappelkleur in je flesje gemaakt is met een koolteer kleuring.

Bronnen:
http://www.efarma.nl/pages/winap.asp?ID=12...
http://www.goednieuws.org/page42/page44/pa...
http://www.heelnatuurlijk.nl/index.php?opt...

Dit zijn kleurstoffen die via chemische bewerkingen van ter (een aardolie product) worden verkregen. Over het algemeen zijn dit zeer ongezonde producten, die dus ook voor het overgrote deel verboden zijn voor levensmiddelen. Echter, in bv lippenstift worden ze nog wel gebruikt, en komen zo -vooral bij vrouwen- nog wel in het lichaam.

In de bron vind je alle informatie over koolteer kleurstoffen die in de voedingsmiddelen industrie met E nummers worden aangeduid.

Bronnen:
http://www.evmi.nl/e-nummers/pagina/3/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100