Van welk land is kibbeling oorspronkelijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kibbeling is inderdaad een Nederlands gerecht en staat zeker wel in de top 5 Nederlandse gerechten die veel gegeten worden. De oorspronkelijke, enige , echte kibbeling wordt nog maar zelden gemaakt en is erg duur. Hij hoort namelijk volgens het echte recept van kabeljauw wangetjes gemaakt en zoals je weet, heeft elke kabeljauw er slechts 2 van. Hier bij ons in de buurt, in IJmuiden waar de vis aan land komt, is nog wel een visboer die de echte kibbeling bakt. Onvergelijkelijk met de stukjes vis die ze normaliter ervoor gebruiken, zelfs al is het kabeljauw. Zo heerlijk! Jammer genoeg ook zo duur.

Bronnen:
http://www.foodreporter.nl/2012/05/trots-o...

Kibbeling is oorspronkelijk van geen enkel land, maar van de zee. Het zijn gewoon stukjes kabeljauw, die gebakken zijn en dat zal in meerder landen tegelijkertijd gebeurd zijn.

Aangezien de term al in 1648 in het Woordenboek der Nederlandsche taal stond ga ik ervan uit dat het een van oorsprong Nederlands gerecht is. Kibbeling bestond oorspronkelijk uit gefrituurde stukken kabeljauw. Tegenwoordig wordt het eveneens gemaakt van witte koolvisfilet (ook wel pollak genoemd).

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/kibbeling

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100