Klopt het dat veel supermarktvlees al jaren oud is?

Het beestje is geslacht, vlees wordt ingevroren en naar distributiecentra gebracht. Daar ligt het soms jaren opgeslagen.

Klopt dit? Of is dit een fabeltje?

Weet jij het antwoord?

/2500

dat klopt. vlees dat in de supermarkt in het schap ligt is soms al wel vijf jaar eerder geslacht.

Typisch broodje aap verhaal. Met de regelgeving hier en de strenge controle door de keuringsdiensg van waren is dit niet mogelijk. Ook in een vriezer is vlees niet onbeperkt houdbaar en zeker geen jaren. Toegevoegd na 1 minuut: En supermarkten denken wel twee keer na voor ze risico's nemen. Voor je het weet is alle klandizie naar de concurrent.

Nee, dat klopt helemaal niet. Maar het klopt niet in de zin dat er VEEL supermarktvlees jaren oud is. En dat om meerdere redenen: - Niemand is hiermee gebaat. Zo'n lange opslag kost gewoon heel veel geld, en de kwaliteit van het vlees, dus ook de prijs, gaat omlaag. De enige die winst maakt is de eigenaar van het vrieshuis, die doorgaans niet de eigenaar van het vlees is. - Tijdens de opslag, zoals ik al zei, gaat de kwaliteit achteruit, door ranzigheid van het vet, en door vriesschade (het vlees verkleurt en wordt erg taai) Dat vlees is moeilijk verkoopbaar, en kan bijna alleen voor vleeswaren worden gebruikt. Dat levert minder winst op. - Als een supermarkt zo'n vlees verkoopt, dan snijden ze in eigen vingers, omdat ondanks de dumpprijzen, niemand zou terugkomen voor zulke producten. Maar een paar dingen die andere GV'ers beweren kloppen niet helemaal: - Er gebeurt wel soms dat jarenoud vlees verkocht wordt, en dat hoeft niet verkeerd te zijn. Sterker nog, onder de juiste bewaarcondities, gevacumeerd, kan vlees jarenlang heel goed worden bewaard. Dat heb ik vaak in mijn vak gezien. Het gebeurt zelden, dat wel. - Het is niet bij wet verboden om zo'n vlees te verkopen, en je hoeft nergens op het etiket te melden dat het om ontdooid vlees gaat. Je mag het als vers verkopen. Raar, maar waa! Op EU niveau zijn er wetsvoorstellen om dit verplicht te stellen, maat dat is nog niet zo ver. - De controles door de NVWA (dat ben ik) zijn lang niet zo streng als men denkt: wij toetsen op veiligheid, niet op kwaliteit. Dus het klopt niet dat er veel oud vlees verkocht wordt, maar het gebeurt zeer zeker (zelden) en het is niet per definitie verboden.

Ja en nee. Veel vleesproducten, zoals gehakt, worst etc. wordt inderdaad van diepgevroren vlees gemaakt en dat kan jarenlang diepgevroren zijn geweest. Vaak zijn dat Arikaanse runderen, waarvan de smaak echt zo slecht nog niet is. Dat geldt echter in mindere mate voor de meer pure producten, zoals biefstuk, entrecote of runderlappen, waarbij de ietwat afwijkende smaak eerder op zal vallen dan bij aangemaakte vleesproducten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100