Is groente uit blik verhit geweest boven de 150 graden celsius?

Weet jij het antwoord?

/2500

Normaal gesproken niet. Het klassieke proces om voedsel in blik te steriliseren gebeurt door verhitting in een autoclaaf onder ongeveer 2 bar druk, gedurende 15 minuten. Bij een druk van 2 bar kookt het water op 121°C. Dat is dus de temperatuur die groente in blik doorgaans bereikt. Je kan natuurlijk een lagere temperatuur/druk gebruiken en langer koken, of andersom, hiervoor zijn er tabellen beschikbaar. Zie de links voor een uitgebreid uitleg. Groente in potjes met een zeer laag pH (b.v. zure augurken of chutneys) hebben niet zo'n behandeling nodig, en dan worden deze tot 80-90°C gepasteruriseerd.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Autoclaaf_(la...
http://www.hyfoma.com/nl/content/voedingsm...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100