Hebben pubers meer zin in vet eten als volwassenen?

Ik heb een puber die nu de pe heeft aan gekookte aardappelen,wil wel rijst , gebakken aardappelen of friet
gelukkig ook nog voldoende groentes als t maar niet standaard is klaargemaakt

Weet jij het antwoord?

/2500

Wees eerlijk : een aardappel (behalve de jonge krieltjes, die zo weer komen) is nou niet echt geweldig lekker. In de schil gekookt is het al wat beter, maar de jus of de saus geven er een beetje smaak aan. Waarom zou je alles standaard klaar willen maken? Leef je uit met verse kruiden en nieuwe combinaties van groenten, en duik de buitenlandse keukens in : de spaanse en mexicaanse heeft veel te bieden, behalve de wat meer bekende italiaanse, en de thaise en indonesische geeft wéér een andere dimensie. Uit het water getrokken spruiten, kruimige aardappels en een vaag vleesgebeuren aten onze grootouders. Maar wij willen en kunnen meer, en onze kinderen kunnen ons nu juist die extra stimulatie geven eens helemaal anders te koken. En onze pubers willen dus geen vet. Ze willen smaak en kraak. Jij toch ook?

Aardappelen zijn "doodgekweekt", op weerstand tegen ziekten, op productie, noem maar op. Maar smaak komt op de laatste plaats. Wat moderne kwekers ook mogen beweren. Zij kennen de aardappel uit de 1e helft van de vorige eeuw niet. Roseval in de schil, mmmm, tegenwoordig het summum. Het spijt me, ik kan er niet om juichen. De smaak van de Pimpernel is weg, maar het zijn nu grote aardappelen, ja. Het beroemde duinaardappeltje, verrukkelijk, wordt niet meer verbouwd. Opperdoezen? Er komt drie keer meer op de markt dan op dat kleine stukje bij Opperdoes kan worden verbouwd. Zo kan ik nog even doorgaan. Ik eet nog drie keer in de week aardappelen. Om het hoge gehalte vitamine- en vezelgehalte (vuistregel: 50% water, 25% zetmeel, 25% vezels). Je kunt heel wat aardappelen eten zonder direct aan te komen, beslist geen dikmaker, wat veel beweerd wordt. Maar inderdaad, spagetti met bolognaisesaus heeft meer smaak, nassi goreng ook. Tip: geef af en toe gebakken aardappelen, met gebakken uien. Strooi er desnoods wat kruiden (paprika) over. Neem hiervoor een vaste, geen kruimige aardappel, plm 10 minuten voorkoken. Gebruik een neutrale (zonnebloem-)olie om in te bakken, geen olijfolie (smaakt "vettiger"). Groene of gemengde sla en een hamburger, je zult eens zin hoe de jeugd schranst.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100