Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kan het dat wanneer ik brood/broodjes uit de vriezer haal, sommige delen van het brood hard/droog wordt?

Ik heb het brood in de vriezer liggen, soms haal ik een paar sneetjes / broodjes uit de zak en doe deze in een andere broodzak om ze daarna rustig te laten ontdooien.

Maar ik heb gemerkt dat soms delen van het brood (de zijkant van het sneetje/broodje) hard (en droog) zijn geworden na het ontdooiingsproces. Hoe kan dit en hoe kan ik dit voorkomen?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Elke keer dat je de zak opent, komt er zuurstof bij en doordat de vriezer al een droge omgeving heeft (het heet niet voor niets vriesdrogen) is het brood al sneller droog bij ontdooiing. Je kunt dan ook beter een brood verdelen in een aantal sneetjes dat je per dag eet en die in diepvrieszakjes doen. Gewoon plastic droogt ook eerder uit dan de speciale plastic die voor de diepvries bestemd is. Zo haal de dagelijks zo'n zakje uit de vriezer en dit zijn dan vast geen uitgedroogde sneetjes. ;)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Het is erg droog in de vriezer, als de broodzak niet goed sluit (of als er een gaatje inzit) droogt het brood uit. Gebruik een goede diepvrieszak om brood in de vriezer te bewaren, dan zul je waarschijnlijk geen last meer hebben.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Dus eigenlijk is dit al gebeurd tijdens het vriezen, het ligt dus niet aan mijn manier van ontdooien?
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Precies! Het gebeurt in de vriezer omdat het brood (zoals de andere antwoorden het noemen) gevriesdroogd is. Ik heb het ook wel eens gehad.
Het ligt niet aan het ontdooien. Dat doe je voorbeeldig. (maar gewoon even op het aanrecht leggen werkt ook hoor!)
Je zou misschien niet voor mogelijk houden dat iets kan uitdrogen in een vriezer, en toch is het zo!
"Vriesdrogen", zoals dat wordt genoemd, houdt in dat het water in je sneetje brood "verdampt" in contact met de hele droge lucht in je vriezer.
Strikt genomen moet je het niet hebben over 'verdampen', maar over 'sublimeren', dat betekent dat een stof (het water in je brood) direct overgaat van het aggregatietoestand 'vast' naar 'gas', zonder de tussenstap van 'vloeibaar', zoals wij dat gewend zijn: ijs smelt tot water en verdampt tot damp.
Om dat te voorkomen moet je proberen het contact tussen je brood en de lucht in je vriezer tot een minimum te beperken. Gebruik hiervoor speciale zakjes voor in de vriezer (gewone zakjes of het zakje uit de winkel laten lucht toch door!), en probeer zo veel mogelijk de lucht uit het zakje te persen en dit goed af te sluiten.
Als je ziet dat je brood tóch een beetje is uitgedroogd, weet ik een trucje om het enigszins te herstellen: haal het uit de vriezer, en laat het op je aanrecht in de warme, vochtige lucht van je keuken ontdooien. Het duurt 1-2 minuten, en doordat het brood zo koud is, zal een beetje water uit de lucht erop condenseren, waardoor je brood een heel klein beetje vochtig wordt (maar niet drijfnat), en een beetje zal herstellen.
Nog beter als het brood zo'n beetje vochtig is, kan je het dan meteen licht roosteren in een toaster. Dat helpt ook om de 'vrieskast-lucht' te verwijderen. Niet ideaal, maar toch beter dan het vieze, gore, gevriesdroogde brood! ;-)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Dankjewel voor je antwoord.
Bedoel je dat ik het brood, open en bloot op het aanrecht moet laten liggen, zonder iets eromheen?
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Precies. En dan het liefst moet je het laten "staan", zodat beide kanten van het sneetje contact hebben met de warme lucht en op beide kanten vochtig kan worden.
Na 1 minuut is je brood redelijk ontdooid en een beetje vochtig, en dan licht roosteren, dat werkt het beste!
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Dit trucje geldt uiteraard alleen als je brood uitgedroogd is!! Als je brood in goede vorm uit de vriezer komt, dan is dit niet echt nodig... maar toch vind ik dat heel eventjes roosteren in de toaster helpt om de vriezer-lucht te verwijderen.
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing