Wat is het verschil tussen desembrood, zuurdesembrood of natuurdesembrood?

is het wel zonder gist, of ook nog verschil?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Desem (zuurdesem, zuurdeeg, natuurdesem) wordt gemaakt van bloem en water. Het mengsel laat men spontaan fermenteren ofwel vergisten gedurende een bepaalde tijd bij een bepaalde temperatuur. Aangezien de bloem van nature melkzuurbacteriën bevat, zullen deze zich in het zuurdeeg ontwikkelen en het mengsel verzuren. Na het bakken is de korst roodachtig bruin van kleur en minder goudgeel zoals bij gistbrood. In het Frans praat men over levain, in het Engels over sourdough en in het Italiaans over madre. De Duitsers praten over een Sauerteig. Een ‘zetsel’ wordt gemaakt van bloem, water en bakkersgist en het mengsel laat men zoals desem fermenteren gedurende een bepaalde tijd bij een bepaalde temperatuur. In onder andere Frankrijk en Amerika wordt een zetsel "poolish" genoemd en in het Engels praat men over een "sponge". In het Italiaans heeft men het over biga en in het Duits praat men over een "Hefestück".

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zuurdesem

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100