Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is het verschil tussen desembrood, zuurdesembrood of natuurdesembrood?

is het wel zonder gist, of ook nog verschil?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
5.8K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Desem (zuurdesem, zuurdeeg, natuurdesem) wordt gemaakt van bloem en water. Het mengsel laat men spontaan fermenteren ofwel vergisten gedurende een bepaalde tijd bij een bepaalde temperatuur. Aangezien de bloem van nature melkzuurbacteriën bevat, zullen deze zich in het zuurdeeg ontwikkelen en het mengsel verzuren. Na het bakken is de korst roodachtig bruin van kleur en minder goudgeel zoals bij gistbrood.

In het Frans praat men over levain, in het Engels over sourdough en in het Italiaans over madre. De Duitsers praten over een Sauerteig. Een ‘zetsel’ wordt gemaakt van bloem, water en bakkersgist en het mengsel laat men zoals desem fermenteren gedurende een bepaalde tijd bij een bepaalde temperatuur. In onder andere Frankrijk en Amerika wordt een zetsel "poolish" genoemd en in het Engels praat men over een "sponge". In het Italiaans heeft men het over biga en in het Duits praat men over een "Hefestück".
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
bedankt. plus1
het maakt dus niet uit, tis allemaal zonder gist.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding