Wat is het verschil tussen voedselintolerantie? en voedselallergie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voedselallergie is een vorm van voedselovergevoeligheid. Daarbij krijgt de allergische persoon klachten na het eten van een bepaald voedingsmiddel dat een gezond persoon normaal verdraagt. Bij de indeling die de "World Allergy Organisation" bij voedselovergevoeligheid hanteert, gaat iedere allergische reactie gepaard met een activering van het immuunsysteem. Alle overige reacties vallen onder het begrip niet-allergische voedselovergevoeligheid. Laatstgenoemde reacties zijn beter bekend als voedselintolerantie Bij intolerantie voor een stof reageert een persoon met een ongewone lichamelijke reactie op het contact met die stof, terwijl diezelfde stof bij anderen gewoonlijk geen bijzondere reactie veroorzaakt. Bij een vergiftiging is er dus geen sprake van intolerantie, omdat een ongunstige reactie in dat geval normaal is. Men kan onder andere intolerant zijn voor medicijnen, voor alcohol of voor bepaalde voedingsmiddelen. In het laatste geval is er sprake van voedsel-intolerantie. De door de EAACI voorgestelde nomenclatuur kent twee vormen van voedselovergevoeligheid. Bij voedsel-intolerantie wordt gesproken van niet-allergische voedselovergevoeligheid. De andere vorm van voedselovergevoeligheid heet voedselallergie. Los daarvan kennen we nog het begrip malabsorptie, het niet kunnen opnemen van voedingsstoffen. Pseudo-allergie is een vorm van intolerantie waarbij hetzelfde reactie-mechanisme wordt uitgelokt als bij bepaalde vormen van allergie, echter zonder tussenkomst van het immuunsysteem. Etymologie: Intolerantie betekent "onverdraagzaamheid" (Latijn: tolerantia = dulden, verdraagzaamheid).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Intolerantie_...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Voedselallergie

Een voedselallergie is vaak ernstiger dan een voedselintollerantie. Bij een voedselallergie is je immuunsysteem betrokken, en vaak in het bloed aantoonbaar, bij een voedselintollerantie is het immuunsysteem niet betrokken, en is het niet aantoonbaar in het bloed. Aan een voedselintollerantie kan je niet doodgaan, aan een voedselallergie wel. Meer informatie staat hierboven al, en verder: http://www.voedselallergie.nl/ http://www.allergieplein.nl/wat-is-voedselallergie http://www.voedselallergie.web-log.nl/

Kort samengevat: bij een allergie kun je niets van de stof verdragen (bijvoorbeeld bij melk geen druppel) bij een intolerantie kun je een bepaalde hoeveelheid verdragen, bijvoorbeeld 2 glazen melk en bij de 3e krijg je er last van.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100