We vinden het tegenwoordig heel normaal, om in de supermarkt mango's te zien uit Ghana, avocado's uit Israel, ananas en pomelos uit Thailand, en ga zo maar door. Nu zou er eigenlijk aan fruit alleen seizoensfruit moeten liggen : appels, peren, pruimen, bramen - die groeien hier, en kunnen één dag na de pluk in de winkel liggen.
Sommige vruchten zijn door hun schil beter instaat een reis per schip te doorstaan : sinaasappelen en bananen.
Dus die zijn ook zonder conserveringsmiddelen bij ons te komen.
Door de kassen kunnen we het hele jaar door groenten verbouwen, die eigenlijk niet passen in de tijd van groene, rode en witte kool, spruitjes, noten, uien...
Maar we willen nou eenmaal álles kunnen kiezen, dus zullen sommige dingen bespoten moeten worden.
Alles wat niet als conserven in potjes en blikken wordt gestopt, zal ook wat conserveringsmiddelen nodig hebben. Je wilt tenslotte niet een pot pindakaas in 3 dagen op moeten eten....
Maar alles, wat over een jaar nog eetbaar is aan koekjes, chips en cakejes ed. kan je natuurlijk laten staan....Je schrijft : eigenlijk zou de consument bewuster moeten inkopen. Maar dat kán 'de' consument ook.
Het staat tenslotte overal op, dus als je niet klakkeloos van alles in je winkelmandje gooit, kan je veel conserveringsmiddelen voorkomen!!