Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe komt roggebrood aan zijn zwarte kleur?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
6.9K
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
hoe kan ik de andere 4 antwoorden op deze vraag zien?
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Dit is een oude vraag uit 2009.
Soms zijn antwoorden en reacties verloren bij oude vragen. Zoals je kunt zien is er een 6e en zelfs 7e antwoord gegeven, maar alleen de meest recente vind je hier onder.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Fries/Gronings roggebrood

In het noorden en oosten van ons land werd vroeger veel rogge verbouwd. In deze streken wordt roggebrood gebakken van gebroken roggekorrels. Het binnenste van het roggebrood, ook wel kruim genoemd, is vochtig. Het roggebrood is donker van kleur. De donkere kleur ontstaat doordat een gedeelte van het zetmeel uit de roggekorrel tijdens het lange productieproces in suiker wordt omgezet. Dat verklaart tevens de zoetige smaak.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (5)

Je bedoelt fries roggebrood?
Daar zit mout in of stroop. Dat geeft een donkere kleur.
Ook gaat er oud roggebrood bij, dat ook donker is.

Brabants roggebrood is lichter van kleur en zurig, omdat er gist of zuurdesem in zit.

Toegevoegd na 8 minuten:
En uiteraard de suiker uit de gebroken roggekorrels.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
De donkere kleur onstaat doordat een gedeelte van het zetmeel uit de roggekorrel tijdens het lange productieproces, in suiker wordt omgezet. Vandaar ook de zoetere smaak.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
de roggekorrel wordt tijdens het maken van het brood gebroken , dat geeft de donkere kleur in het vervolgproces
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Niet alle roggebrood soorten zijn zwart.
Verschilt per streek waar ze vandaan komen.
In de donkere soorten wordt zoete stroop gebruikt, die tijdens het bakken karamelleert.
Moet zijn karamelliseert.
(Lees meer...)
Toegevoegd op 21 november 2018 10:05: tekst
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Waar haal je deze informatie vandaan? Bron?
Fries/Gronings roggebrood is donker van kleur. Deze donkere kleur ontstaat doordat een gedeelte van het zetmeel tijdens het lange (15 - 20 uur bakken) productieproces in suiker wordt omgezet.

De samenstelling en de bereiding van roggebrood zijn in Nederland historisch en regionaal bepaald. Ruwweg is roggebrood te onderscheiden in drie soorten: noordelijk (Fries en Gronings), Gelders en zuidelijk (Brabants en Limburgs).

Fries/Gronings roggebrood
In het noorden en oosten van ons land werd vroeger veel rogge verbouwd. In deze streken wordt roggebrood gebakken van gebroken roggekorrels. Het binnenste van het roggebrood, ook wel kruim genoemd, is vochtig. Het roggebrood is donker van kleur. De donkere kleur ontstaat doordat een gedeelte van het zetmeel uit de roggekorrel tijdens het lange productieproces in suiker wordt omgezet. Dat verklaart tevens de zoetige smaak.

In het zuiden duurt het bakken van roggebrood anderhalf tot tweeënhalf uur. De Friezen doen er wel vijftien tot twintig uur over en in Gelderland neemt de bereiding van roggebrood tien tot vijftien uur in beslag. Die grote verschillen hebben weer te maken met het vochtigheidsgehalte van het deeg.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding