Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom volkoren pasta en zilvervliesrijst?

Wat ik mij al lange tijd afvraag is, waarom wij in het Westen zo nodig zilvervliesrijst en volkorenpasta's moeten eten. In Azië eet niemand zilvervliesrijst en in Italië bijna niemand volkorenpasta.

Ik snap dat vezels goed voor je zijn, maar graanvezels kunnen ook voor darmklachten zorgen.

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Als uitgangspunt kun je hanteren dat er in ongeraffineerde basisingrediënten vezels, mineralen en vitamines zitten die je nodig hebt om diezelfde basisingrediënten te verteren. Het is eigenlijk erg vreemd dat we allerlei geraffineerde voedsel producten eten, waaruit die noodzakelijke stoffen verwijderd zijn om ze via een potje supplementen van de voordeeldrogist weer aan te vullen. Chroom is bijvoorbeeld een bestanddeel van ruwe suiker en speelt een rol bij de werking van insuline. Vitamine B1 komt voor in zilvervliesrijst en speelt een belangrijke rol bij het overdragen van zenuwimpulsen naar de spieren en de vertering van koolhydraten.

Ook andere volkorenproducten, gistextract, varkensvlees, honing, eieren, walnoten, erwten, linzen, knoflook en aardappelen leveren vitamine B1.

De hamvraag is natuurlijk of je jezelf tekort doet door witte rijst te gebruiken in plaats van zilvervlies-. Bij een gevarieerde voeding valt dat wel mee maar als rijst een hoofdbestanddeel is bij weinig variatie en weinig andere ingrediënten dan loop je een aantal risico's.

Gebrek aan vitamine B1 (thiamine) kan hartkloppingen, slecht slapen, gevoelloze handen, overgevoelige kuiten, voortdurende moeheid, snelle geïrriteerdheid, overgevoeligheid voor geluiden en pijn, zenuwontstekingen, gezwollen enkels en vergeetachtigheid veroorzaken.

Goeie vraag, waardoor je me de gelegenheid geeft om de gezondheidsaspecten van één voedingsmiddel uit te diepen. Ik kan me wel voorstellen dat sommige mensen wat glazig kijken als ik welvaartsziekten als overgewicht 'gebreksziekten' noem. Als je één of meerdere van bovenstaande klachten hebt zou je eens kunnen proberen of vitamine B-complex helpt. Om vervolgens misschien toch eens wat vaker zilvervliesrijst en andere volkorenproducten te eten in plaats van geraffineerde.

Het verhaal over beriberi heb ik altijd een van de meer boeiende gevonden in het hoofdstuk vitamines van voedings- en dieetleer. Zie daarvoor onderstaand artikel.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
+

Andere antwoorden (8)

In het vlies van zilvervliesrijst zitten waardevolle vitamines en mineralen, het gaat dus niet alleen om de vezels, de voedingswaarde ligt hoger.
Het verschil tussen gewone pasta en volkorenpasta is hetzelfde verschil als dat tussen wit brood en volkorenbrood ongeveer, het bevat veel meer vezels.

Graanvezels geven doorgaans geen darmklachten, misschien bij sommige mensen met een darmafwijking wel maar over het algemeen geldt dat juist een gebrek aan vezels darmklachten geeft.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Dit komt waarschijnlijk omdat we in Nederland steeds bewuster willen eten en drinken. Honderd gram gekookte zilvervliesrijst bevat bijna drie keer meer vezels en 1,5 keer meer ijzer, dan gewone rijst. En honderd gram gekookte volkorenpasta bevat ruim zeven keer meer vezels en ruim drie keer meer ijzer dan gewone pasta.
Het grootste risico van alleen maar witte producten eten, is dat je een tekort aan vezels binnenkrijgt. Van een tekort aan vezels kun je dan ook weer problemen krijgen met je darmen en stoelgang.

Daarnaast is het ook belangrijk bij overgewicht. Vezels zorgen er namelijk voor dat je langer verzadigd bent, waardoor je over het algemeen minder eet.
Al moet ik bekennen dat ik persoonlijk vind dat de smaak er niet beter op wordt en hou ik me liever vast aan witte rijst en witte pasta :-)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Daarmee geef je dus al een antwoord op je vraag :-) En ik vind vooral zilvervlies rijst verschrikkelijk smerig.
Bewaar maar wat groente voor me :-)
Wellicht eten ze daar pook te weinig vezels? De meeste mensen kunnen trouwens prima tegen graan vezels... Feit is dat we hier minder vezels weten dan dat goed/ ideaal is...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
wij eten snel te veel vlees. Voor veel Aziaten is dat (financieel) niet mogelijk. Aziaten krijgen ook bepaalde ziekten niet zo snel als wij, en andere ziektes juist weer wel. Hun stofwisseling zou best anders kunnen werken dan die van ons, waardoor ze beter op hun dieet zijn gebouwd dan wij.
nou dat vroeg ik me ook af toen ik heel braaf die veel minder lekkere zilvervliesrijst zat te eten om "maar mee te doen"

Ik ben daar al JAREN mee gestopt, ik eet pandan rijst uit thailand, heerlijk en mijn vezels krijg ik wel ergens anders naar binnen

Maar als ik de reacties van andere mensen hoor is dat precies het antwoord op je vraag: goh eet jij geen zilvervliesrijst en jij bent toch zo voor gezond en milieu en zo?........

Het is gewoon de publieke opinie die dit erin heeft gestampt, 20 jaar geleden en veel mensen houden dapper aan vast
(Lees meer...)
amigo
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ons voedsel is meestal heel gevarieerd en we zullen over het algemeen wel gezond blijven als we slechts witte rijst, gewone pasta en wit brood eten. Maar dat zilvervliesrijst slechts een goede naam heeft door publieke opinie is niet het complete verhaal, lees maar eens over de ziekte beriberi.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
De marketing-truuk zit 'm in het feit, dat zilvervliesrijst duurder is dan witte rijst, terwijl het minder bewerkelijk is om te maken. Maar het is een bewuste keuze, dus kun je er meer geld voor vragen, easy as that. Zelfde voor volle en half-volle melk. Eigenlijk is het wel vreemd dat een chinees geen zilvervliesrijst aanbiedt. Aan de andere kant, willen ze hun keuken zo simpel mogelijk houden, en veel eten wordt al vroeg op de middag bereidt, dan ben ik nog niet in de zaak om te vertellen wat ik wil eten.
het is het zelfde als bruin en wit brood
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Standaard bruin heeft meer vezels dan standaard wit.
Maar.... de aap en de mouw... Sommige bruin brood wordt "bruiner" gemaakt, met een kleurmiddel, geheel onschuldig, maar er zit dan natuurlijk niet meer vezels in dat brood. En je kunt een handje vezels door het witte meel roeren, daar proef je niks van. Net als met jodium in zout zeg maar.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Klopt. Veel van dat donkere brood is geen haar beter dan witbrood. Meel wordt eerst van alle nooodzakelijke stoffen ontdaan waarna er een paar (niet alle) stoffen in worden teruggedaan. Alleen volkoren wordt gemaakt van de volle tarwekorrel.
Ik vind beide varianten lekkerder dan de 'witte' varianten omdat ik de beet van zilvervliesrijst en volkoren pasta toch lekkerder vind dan van (niet al te lang gekookte) witte varianten.
Alleen voor nasi goreng gebruik ik witte rijst, omdat dat beter 'plakt' ;-)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
misschien omdat ze in de streken die je noemt verder sowieso veel gezonder eten?
dat wij volkoren versies nemen om te compenseren voor de cola en de big mac?
(Lees meer...)
14 jaar geleden
Tja, waarom ik zelf persoonlijk volkoren pasta en zilvervliesrijst eet is mij wel duidelijk. Voorheen vooral vanwege de vezels en de overtuiging dat wanneer je de hele tarwe of rijstkorrel gebruikt dat een goede opbouw voor je lichaam betekent. Hier ben ik vooral beïnvloed door de manier van denken van antroposofische kookboeken en dergelijke. Tegenwoordig is daar nog een belangrijke reden bijgekomen. Sinds ik weet dat ik geen gisten en suikers moet eten, omdat ik daar simpelweg niet tegenkan, dénk ik niet eens meer aan witte rijst of 'gewone' pasta. Die gaan namelijk gisten in je lichaam, net als je wit meel gebruikt. Volkoren producten hebben die eigenschap namelijk niet. Je lichaam neemt het totale product tot zich zonder dat daar gisten bij geproduceerd worden. Daar komt bij dat volkoren rijst bijvoorbeeld rijk is aan magnesium, een stof die erg belangrijk is voor je lichaam. . Dit gebrek aan magnesium heb ik helaas aan den lijve mogen ervaren en nu ik extra inneem gaat het helemaal goed met me. Ik had een enorme last van spierpijnen en moeheid, fibromyalgie. Dat is nu helemaal over!
Daarom neem ik dus volkoren pasta en zilvervliesrijst.
Hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt...

Toegevoegd na 1 minuut:
o ja, ik heb ook al gelezen dat het probleem met gisten en dergelijke ook in Azië behoorlijk hoog is. Het kan zich namelijk uiten in lactose-intolerantie en in Azië is het aantal mensen met deze lactore-intolerantie het hoogst van de wereld. Dus misschien moeten ze daar ook over op de zilvervliesrijst?
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing