Waarom is kippenvlees wit en runvlees roodbruin?

Dat vroeg ik me nu wel eens af.
Als je kippenvlees klaarmaakt word het van roze naar wit.
Maar rundvlees word van roze/rood naar bruinrood.
Waarom?

Weet jij het antwoord?

/2500

De kleur wordt bepaald door de stof myoglobine, en derivaten. Door het hoge gehalte in een soort vlees wordt het vlees donker, ofwel rood. Nu is het wel zo, dat bijvoorbeeld een kalfje licht gekleurd vlees heeft, en later als koe dus donkerder. Het hangt dus af van de leeftijd, geslacht en de fysieke activiteiten van het dier. Ook in het dier zelf verschilt het vlees per plek waar het voorkomt. Het borstvlees van een kip is bijvoorbeeld heel licht, terwijl de spieren in de poten donkerder zijn. Onder invloed van myoglobine, en de aanwezigheid van zuurstof wordt het vlees mooi rood. Maar je weet als vlees een paar dagen oud is, dat dan de kleur veranderd naar bruin. Dit komt door de vorming van metmyoglobine, een natuurlijk proces. Als het nog ouder wordt verkleurt het naar groen, er ontstaat dan H2s H2O2 deze worden aangemaakt door micro organismen. Het is in deze fase dan ook niet meer voor consumptie geschikt. Maar de micro organismen vinden het lekker.

dat komt door het voer een normale kip die je zo in de supermarkt koopt is nogal kunstmatig gevoed mais meel etx een echte scharrelkip heeft ook rood vlees nou ja toch een beetje wittig maar zeker niet zo wit als een batterijkip

Ik had ook ooit is iets gehoord dat de producent een soort kleurstof in het vlees doet omdat die bepaalde kleur het meest herkenbaar is voor d consument klopt dit ?

ik denk omdat een kip gevogelte is, net zoals kalkoen, en runderen, varkens en zo zoogdieren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100