Hoe moet je caramel maken?

Omdat het zo lekker is

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit had je heel makkelijk zelf kunnen opzoeken. Hier een recept: http://www.yunomi.nl/node/162476

Nodig: steelpan, kookplaat, houten pollepel, kristalsuiker Het maken van karamel kán nogal hard gaan. Voor je het weet is de hele boel aangebrand. Dus gebruik een pannetje waarvan het niet erg is als het wat beschadigt. •Zet de steelpan op de kookplaat. •Verwarm de pan een beetje. •Doe wat suiker in de pan. •Let op dat de pan niet te heet wordt want dan brandt het aan! •Roer de suiker over de bodem. Je hebt nu karamel gemaakt. Hierbij heb je ontdekt dat suiker pas bij een hoge temperatuur smelt. Na het afkoelen is de karamel heel stevig. Deze verstevigende eigenschap wordt ook gebruikt bij het maken van snoepgoed. Karamel kan ook als kleurstof gebruikt worden in bijvoorbeeld karamelvla of cola. Toegevoegd na 1 minuut: Voor nog meer soorten caramel; http://www.leerwiki.nl/Hoe_kan_ik_verschillende_soorten_caramel_maken

Bronnen:
http://www.suikerwereld.nl/html_nl/proefje...

Caramel maken. Ingrediënten: •Kristalsuiker (witte of bruine) •Water •ongeklopte slagroom Bereiden: Een beschrijving hoe je caramel maakt... Zelf caramel maken kan je door suiker en water te verwarmen op middelhoog vuur. De verhouding, is zo dat je steeds wat water toevoegd als je alleen nog maar suiker overhoud. Goed blijven roeren als je weer wat water toevoegd. Haal het van het vuur af zodra het licht gekleurd is. Pas op, de caramel is dan zeer heet! Voeg nu voorverwarmde ongeklopte vloeibare slagroom toe, goed roeren. Om figuurtjes/ vormpjestemaken kan je het beste de caramel eerst iets laten afkoelen waardoor het wat stroperig wordt. Je kunt het beste de vloeibare (warme) caramel met een roerstaaf of lepel op een (bak)plaat deponeren in vormpjes. Als de caramel dan gestold is kun je het zo van de plaat afscheppen. Je zou ook de caramel op de onderkant van een soeplepel kunnen doen. Zo wordt het kransje hol en kun je het leuk over een bol ijs heen leggen. Of in een Siliconen-muffinvormpje een klein bodempje gieten, het vormpje schuin rond draaien zodat alle zijkanten met de caramel besmeerd zijn en laten afkoelen in de koelkast. Later haal je hier de vormpjes zo van af.

Bronnen:
http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=223869

Caramel maak je door suiker te laten smelten. Dat klinkt simpeler dan het is ; een beetje kookervaring is geen slecht idee. Je hebt er echter wel speciale gereedschappen voor nodig (waaronder een goede anti-aanbakpan met een dikke bodem, een plaat om het op uit te gieten en een suikerthermometer) want anders wordt het gegarandeerd een kliederboel , en is je moeder beslist niet blij met je of ben je een hele tijd je zakgeld kwijt. Ik ken mensen die hun hele aanrecht hebben geruïneerd met goedbedoelde pogingen caramel te maken.

Lekkere, zachte caramel maak je als volgt: Neem een steelpannetje, met 2 eetlepels water. Zet het op laag vuur. Voeg 250 gram kristalsuiker toe. NIET ROEREN! Wacht tot de suiker is gesmolten, kookt, en bruin wordt. Dan voeg je 250 ml. warme slagroom en een zakje vanillesuiker toe. Dàn pas mag je roeren, en roer je tot de slagroom is opgelost. Voeg 100 gram roomboter en een mespuntje zout toe. eveneens roeren, tot het één geheel vormt. Af laten koelen, en bewaren op kamertemperatuur. Heerlijk om je vinger in te steken (en vervolgens af te likken) of warm, bij vanilleijs!

Suiker verwarmen met boter

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100