Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Net als dieren hebben planten veel hormonen die hun groei en ontwikkeling regelen.
Een van die hormonen is ethyleen, dat planten op meer manieren beïnvloedt, maar vooral dient om vruchten te laten rijpen en de veroudering te regelen. Ethyleen versnelt dit proces, dus hoe meer ethyleen een plant bevat, des te sneller de vrucht zal rijpen – en des te eerder de bloemen zullen verwelken.
Bloemen en fruit zijn echter niet alleen gevoelig voor ethyleen, ze produceren het gasvormige hormoon ook zelf, en hoe slechter het gaat met een deel van een plant, des te meer ethyleen er wordt aangemaakt. Als je een roos van een struik snijdt en cellen in de steel beschadigt, zal de ethyleenproductie al gauw stijgen, en de roos zal sneller verwelken dan in de tuin.
Dat geldt ook voor vruchten die veel te verduren krijgen; een stootje kan de ethyleenproductie en rijping al stimuleren. Een gebutste appel in de fruitschaal of een geknakte bloem in een vaas maakt dus meer ethyleen aan. Het hormoon verspreidt zich naar de overige appelen en bloemen.
Dus eigenlijk Door beschadiging vormen bloemen en fruit een hormoon dat rijping versnelt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Vroeger was fruit een hele winter houdbaar. Nu met al die hormomen zijn ze amper twee weken houdbaar.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Volkomen onzin.
Omdat ze afgekapt worden van hun levensader, de plant, de boom, de wortels, alles waaraan ze hun voeding ontlenen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
voor het instand houden van de soort zijn de bloem en het fruit voor een plant helemaal niet zo interessant. de bloem dient daarbij namelijk als medium om bevruchting tot stand te brengen. Als de bevruchting gelukt is, moet de bloem afsterven om de ontwikkeling van de vrucht niet in de weg te zitten. Het fruit (de vrucht) is het medium om transport van de pit aantrekkelijk te maken voor dieren. Het dier eet de vrucht met daarin de pit (krijgt daar energie voor terug in de vorm van suikers) en poept de pit elders weer uit. De plant verzekert zich hiermee met een zo efficient mogelijke voortplanting.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding