Verandert de houdbaarheidsdatum van vlees als je het uitpakt?

Als je vlees vanuit de koeling van de supermarkt (je weet wel zo'n plastic bakje met een plastic folietje erover heen) thuis uitpakt en meteen weer verpakt in een plastic bewaarbakje, wijzigt dan meteen de houdbaarheidsdatum? Heb nl. net heerlijk vlees voor dinsdag gekocht maar man het meurt mijn koelkast uit en ik wil het eigenlijk in een luchtdicht bakje doen en heb er geen groot genoeg om het met bakje en al erin te pleuren.

Toegevoegd na 20 minuten:
Voor alle duidelijkheid... de meur is niet omdat het bedorven is maar van de kruiden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Jazeker, zodra er zuurstof bijkomt, is de houdbaarheidsdatum niet meer van toepassing. Daarom staat er ook op: ongeopend houdbaar tot ..... Toegevoegd na 25 minuten: zie reactie voor het goede antwoord.....

Zoiets doe je echt meteen na het uitpakken in de diepvries. De enige plek om het goed te houden. Als het meurt, dan is het met het vlees gebeurt. Gooi weg want er komen brokken van. Ook al zit het in de originele verpakking, dan nog is de houdbaarheid beperkt. Een diepvriezer is genn overbodige luxe.

Volgens mij kan het geen kwaad. In de supermarkt wordt het immers niet vacuüm verpakt. Ik zou het wel even in een folie rollen en dan in een bakje.

Dat ligt er erg aan hoe het vleesbakje dicht zit. Als het een bakje is waaromheen een losse folie (zoals je ook thuis op de rol hebt) gewikkeld zit, zal het niet veel uitmaken. Maar bakjes die dichtgeseald zijn (zoals o.a. bij AH) die kunnen wel eens onder een beschermende atmosfeer staan (niet vaccuum maar bijv. zuurstofarm). Dan verminderd direct de houdbaarheid zodra je het bakje open maakt. Daarnaast: in de slagerij wordt alles met bepaalde hygienestandaarden verwerkt en verpakt. Zodra je de verpakking open maakt besmet je het vlees met de lucht, handen etc uit je keuken. Ook het nieuwe bakje dat je pakt geeft extra besmetting aan het vlees. Oftewel: thuis omverpakken is nooit goed voor de houdbaarheid. Je kan het dan beter in de diepvries stoppen.

Bronnen:
eigen opleiding en werkervaring.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100