Het Voedingscentrum geeft aan dat je niet teveel cholesterolrijke voedingsmiddelen moet gebruiken, omdat cholesterol een risicofactor is voor hart- en vaatziekten, en dat 3 eieren per week past in een gevarieerde voeding.
De Gezondheidsraad (die de richtlijnen voor Nederland opstelt) geeft het advies om het gebruik van cholesterolrijke producten, waaronder ook ei, te beperken, omdat ze de verhouding totaal-/HDL-serumcholesterol te verhogen.
Niet teveel eieren eten, is dus waarschijnlijk het verstandigst.
Waarom ik 'waarschijnlijk' zeg en niet 'zeker':
Dit soort aanbevelingen gelden natuurlijk voor een zo groot mogelijke groep, dus zijn zo eenvoudig mogelijk en houden dus weinig rekening met het verschil tussen individuen.
Daarnaast moet je de meeste aanbevelingen in perspectief zien. De rest van je voedingspatroon heeft daar vaak veel invloed op. Als je voor de rest veel producten gebruikt die óók dat effect hebben op je cholesterol, is het dus zeker verstandig om de adviezen op te volgen. Als je verder geen producten gebruikt die datzelfde effect hebben op je cholesterol, en/of veel producten gebruikt die een tegenovergesteld effect hebben op je cholesterol, kan je misschien meer eieren gebruiken, voor het een risicofactor wordt.
Daarnaast is een risicofactor voor wélke aandoening dan ook, bij iemand die al een verhoogde kans heeft door andere omstandigheden (bijvoorbeeld erfelijkheid) een groter probleem dan voor iemand die voor de rest een lagere kans heeft.
Maar goed, als je niet weet of er voor jouw gezondheid 'verzachtende omstandigheden' gelden, zou ik maar uitgaan van de algemene aanbevelingen, en het gebruik van ei beperken tot 3 per week.
- Bronnen:
-
http://gezondheidsraad.nl/nl/adviezen/gezo...
-
http://www.voedingscentrum.nl/nl/eten-herk...