Hoe kan het dat cacao uitzet?

Hoe kan het dat het lijkt alsof cacaopoeder in een blikje steeds meer wordt? Het komt inmiddels uit het blikje doordat het het deksel omhoog drukt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Waarschijnlijk is er vocht bijgekomen. Hierdoor kan het volume groter worden, het uitzetten.

Cacao-poeder is vet (vet noemt men ook apolair) en is héél fijn gemalen. De ontzettend kleine poederbolletjes worden door bewegen en wrijven een beetje statisch geladen (net zoals je droge haren als het buiten vriest; ze gaan dan knetteren). Door de statische elektriciteit gaan de poederbolletjes elkaar afstoten en hebben ze wat meer ruimte nodig. Hetzelfde effect heb je, als je b.v. een zak met polystyreen bolletjes (deze zijn ook apolair) schudt. Die bolletjes blijven ook aan je hand plakken door de statische elektriciteit. De vette bolletjes nemen géén vocht op, juist omdat ze apolair zijn en het water polair is.

Toegevoegd op 14 juli 2019 09:00: bron
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Statische_el...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Apolaire_verbinding

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100