Blijft een eitje langer goed als het is gekookt?

Of korter of maakt het geen verschil.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja. Wettelijk is vastgesteld dat een vers ei na de legdatum nog 28 dagen houdbaar is. Wanneer de aangegeven houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is kan je ze een paar dagen erna nog prima eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn. Een hardgekookt ei kun je in de koelkast 4 tot 7 dagen bewaren. Een gepeld hardgekookt ei doe je in een bakje gevuld met water. Leg het ei na het pellen zo snel mogelijk in het water, want dan komen er zo min mogelijk bacteriën bij.

Bronnen:
https://www.nationalacademic.nl/nieuws/hou...

Nee. Een vers ei kun je nog minimaal vier weken bewaren. De natuurlijke waslaag op de schil beschermd het ei tegen invloeden van buitenaf. Eieren bewaar je het best buiten de koelkast, want blijft die laag intact. Door het koken verwijder je die laag. Een versgelegd ei koken brengt de houdbaarheid terug tot maar een week. De houdbaarheid van eieren kun je niet terugdraaien door deze te koken. Weliswaar kun je bacteriën doden door ze te koken, maar de reeds door de bacteriën gemaakte (gif)stoffen verdwijnen er niet door. Dat is ook wat er vaak misgaat bij de barbecue: vlees dat een paar uur in de zon heeft gelegen kun je door en door gaar maken, maar je wordt er nog steeds ziek van. Als je de houdbaarheid van eieren echt wilt verlengen moet je ze vers koken en daarna voorzien van een nieuwe was- of verflaag. Dat is ook wat er gebeurd met voorgekookte paaseieren die je kunt kopen in de winkel. Deze worden buiten de koeling verkocht. De kunst is wel om ze dan precies goed te koken, want door te lang te koken worden de dooiers blauwgroen en gaan de eieren stinken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100