Een kapotte mond krijgen van tomaten, is dat een allergische reactie?

Zowel ik als mijn 2 dochters krijgen na het eten van verse tomaten geregeld last van 'losse vellen' aan het gehemelte. We hebben het ook van walnoten.

Er zijn geen andere klachten zoals opzwellen of benauwdheid. Zelf heb ik nog een heel aantal andere allergieen, maar mijn dochters voor zover ik weet, niet. Is dit een allergische reactie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Uit allergieplein.nl: Tomatenallergie is vrij veel voorkomend. Een allergie is meestal gericht tegen een eiwit, en aangezien ieder natuurproduct eiwitten bevat, bestaat er dus theoretisch een mogelijkheid voor een allergie tegen ieder natuurlijk product. Bij tomatenketchup, pastasaus en tomatenpuree in blik, zijn de tomaten verhit (gepasteuriseerd of gesteriliseerd). Bij hoge temperatuur gaan de meeste eiwitten kapot en daarmee verliezen ze de allergeniciteit (de mogelijkheid een allergie op te wekken). Dat gaat echter lang niet altijd op ! In veel producten zijn eiwitten sterker en maakt verhitten weinig uit (oa koemelkeiwitallergie, waar je ook bij gewone melk (gepasteuriseerd) en lang houdbare melk (gesteriliseerd) last hebt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100