Moet je een kilo chips eten om een kilo in gewicht aan te komen?

Zie vraag!

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, zo werkt het niet. Een kilo lichaamsvet vertegenwoordigt een gemiddelde waarde van 7000 kilocalorieën. 100 gram naturel chips bevat zo'n 550 kilocalorieën. Om een kilo lichaamsgewicht aan te komen moet je dus 7000/550 = 1272 gram (1,272 kilo) chips eten. Let op, dit is slechts een ruwe indicatie omdat ieder lichaam een ander metabolisme heeft.

Nee, zo werkt het niet in je lichaam. Om een kilo aan te komen, moet je 3500 kcal meer eten dan je op een dag nodig hebt. Per dag worden er ook aardig wat kcal gebruikt door je lichaam om je in leven te houden. Afhankelijk per persoon is dat vaak 1200-1500 kcal (schatting, dit is te berekenen met de BMR formule). Daarnaast heb je nog de kcal die je verbrand met je dagelijkse activiteiten, o.a. fietsen, lopen, sporten etc. Dit kan ook aardig wat kcal zijn.

Absoluut, wat de mensen ook beweren hier. Als je iets inslikt van een kilo, ben je een kilo zwaarder geworden. Hoe lang je op dat gewicht blijft is weer wat anders.

Als het je al zal lukken om een kilo chips achter elkaar op te eten ben je de volgende dag geen kilo zwaarder. Om aan te komen moet je een langere periode meer calorieën per etmaal innemen dan je verbrandt. Een kilo naturel chips levert volgens de NEVO 5410 kcal. energie per kilo. Per etmaal verbruikt een actieve volwassene ongeveer 2400 kcal. per etmaal als brandstof en vervanging van lichaamscellen. Als je lichaam die kilo chips optimaal zou verwerken blijft er dus 3000 kcal. over om opgeslagen te worden als vet. Gedeeld door 9 want vet is 9 kcal. per gram, zou dus van een kilo chips ruim 300 gram aan lichaamsvet worden opgeslagen. In theorie want omdat je lichaam er niet op ingesteld is om alleen maar op chips te leven is de kans groot dat je een gedeelte ervan onverteerd kwijtraakt via je ontlasting.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100