Wat zijn de verschillen tussen drinkwater en natuurlijke mineraalwater?

Hallo,

kan iemand mij exact uitleggen wat de verschillen zijn tussen drinkwater (kraanwater) en natuurlijke mineraalwater?

P.S.: zit er in natuurlijke mineraalwater chemische stoffen en/of chloor?

Weet iemand of mineraalwater gezonder is als drinkwater (kraanwater)?

Toegevoegd na 5 minuten:
En ja, om er aan toe te voegen, wat is het verschil tussen drinkwater, mineraalwater en bronwater?

Toegevoegd na 1 uur:
Echter moet ik meedelen dat ik door het drinken van Belgische drinkwater/kraanwater (tot nu toe Antwerpen en Limburgse kraanwater geproefd; dat ik na het drinken daarvan een vieze smaak in de mond krijg en ik meestal kortademig wordt)

Ik woon in Antwerpen en ik vind de smaak van Antwerpse leidingwater zo vies helaas :( Hebben jullie enig idee of het zuiveren van water met chloor in België ook verboden is? Indien niet, waar kan ik dat navragen?

Weet jij het antwoord?

/2500

In veel gevallen is er geen verschil. Sourcy is bv Utrechts kraanwater.

kraanwater wordt helemaal gezuiverd, zowel van goede dingen als mineralen als van bacterie. mineraal water komt van natuurlijke bronnen. die wordt niet zo erg geschoond als kraanwater. hierin blijven mineralen en andere goeie dingen behouden. verder is mineraal water zo'n 400 tot 1000 keer duurder. Toegevoegd na 54 seconden: mineraalwater is dus gezonder dan kraanwater omdat er mineralen in zitten.

Bij mineraalwater worden eisen gesteld aan de bronnen waaruit wordt gewonnen , bij drinkwater worden eisen gesteld aan de kwaliteit van het eindproduct dat voor menselijke consumptie geschikt moet zijn. Mineraalwater bevat (veel) mineralen en sporenelementen en is daardoor bewust minder 'zuiver' dan drinkwater. De kwaliteitseisen voor flessenwater zijn omschreven in het Warenwetbesluit Verpakte Waters. Van 15 stoffen staat daarin beschreven wat de maximale of minimale hoeveelheid in het water mag zijn. Voor kraanwater zijn eisen opgesteld voor een lijst van 65 stoffen. Daardoor kan het voorkomen dat mineraal- of bronwater niet voldoet aan de drinkwaternorm. Mineralen zijn goed voor het lichaam, maar met normale voeding en leidingwater krijgt iedereen voldoende binnen. De nieren scheiden een teveel aan mineralen via de urine uit. Daarom is het drinken van mineraal- of bronwater niet gezonder dan kraanwater. 60 % van het Nederlandse kraanwater komt uit soortgelijke of dezelfde ondergrondse bronnen als fleswater. Op de website van mineraalwaterproducenten is nog steeds te lezen dat kraanwater met chloor gereinigd wordt.[bron?] In Nederland is het echter sinds 2005 verboden om kraanwater te zuiveren met chloor. Slechts bij uitzondering mag dat wel; zoals bij een leidingbreuk of een besmetting. Toegevoegd na 1 uur: Voor België: Door zijn goed ontsmettende vermogen is chloor het beste product om drinkwater vrij te houden van ongewenste bacteriën en virussen. Om het water voldoende restvermogen tot ontsmetting mee te geven in het distributienetwerk, moet er na de drinkwaterproductie voldoende chloor toegevoegd worden. Hoewel de hoeveelheid chloor genormeerd is, kan het water uit de kraan soms toch nog resten van chloor bevatten, wat u kunt ruiken of proeven. Die resthoeveelheid chloor is niet schadelijk voor de gezondheid. De restproducten zijn ook vluchtig, zodat u van die eigenschap nuttig gebruik kan maken. We geven de raad om drinkwater te bewaren in een open recipiënt, bij voorkeur met een brede hals, bv. een glazen karaf, zodat de chloorresten kunnen verdampen en verdwijnen. Dat heeft een gunstig effect op de geur en de smaak van uw drinkwater. Een druppeltje citroensap toevoegen helpt ook.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mineraalwater
http://www.zorg-en-gezondheid.be/Gezond-le...

Kraanwater is gezuiverd water uit een rivier, meer of opgepompt grondwater, het wordt gezuiverd door o.a. ozongas, vroeger altijd met chloor. Bronwater komt spontaan uit de grond omhoog en bevat mineralen die in die grond voorkomen. Bron en mineraalwater lijken me het zelfde. Ergens zit opgepompt grondwater en bronwater erg dicht bij elkaar.

In Nederland is 60% van het kraanwater afkomstig uit dezelfde of soortgelijke bronnen als fleswater (alleen tegen een extreem veel lagere prijs). Mineraalwater moet bij de bron zelf gebotteld worden, voor bronwater geldt dat niet. Bronwater mag wel gezuiverd worden (met ozon), sinds 2006 mag in Nederland water (welk dan ook) niet meer gezuiverd worden met chloor, behoudens noodgevallen (leidingbreuk of zo). Voor België geldt: "Eén liter leidingwater mag 0,25 mg chloor bevatten, een kleine dosis die onschadelijk is voor de gezondheid." (Bron: http://www.water-link.be/nl/97/content/30/vaak-gestelde-vragen.html ) Als het om drinkwater gaat: dat kun je in België veilig drinken. Zoals je gemerkt hebt, kunnen er regionale verschillen zijn in smaak, bijvoorbeeld doordat je op de ene plek bronwater drinkt (uit diepe lagen in de aarde, waar bijvoorbeeld Spa ook vandaan komt), en op andere plekken bewerkt grondwater. Kortademigheid kan ik niet verklaren vanuit het drinkwater; een vieze smaak kun je misschien verhelpen door kraanwater in een (goed gereinigde ) afsluitbare fles of kan in de koelkast te zetten en te experimenteren: smaakt het anders als je het koud drinkt? Of als je een paar druppels citroensap aan een liter water toevoegt, of misschien juiste en paar korreltjes (niet meer!) zout?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100