Hoe kan het dat ik maar blijf eten en vervolgens niet bijkom?

Ik heb ondergewicht en ben al weken bezig om dat te veranderen... Ik eet echt heel erg veel en verspreid het over een dag, zon 6/7 keer. Ik kom echter niet bij, sterker nog... ik val af. De enige reden waaraan dit kan liggen is denk ik mijn slaappatroon. Ik heb namelijk een raar slaappatroon, meestal altijd gedurende de zomervakantie, waarbij ik pas rond 17:00 's middags opsta en rond 07:00 's morgens naar bed ga... Ik lust geen brood en pak in plaats van dat veel beschuitjes met bijvoorbeeld pindakaas, jam of van die choco-dikmakertjes... Ligt mijn probleem echt aan mijn slaappatroon of kan het ook iets anders zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je voornamelijk brandstoffen eet dan is het niet verwonderlijk dat je ook voornamelijk aan het verbranden bent. Zeker als je nog in de groei bent maar ook daarna heb je voldoende bouwstoffen nodig, met name eiwitten maar ook vetten, mineralen en vitamines. Krijg je die niet binnen dat ben je domweg ondervoed. Zorg dat je minstens driemaal per etmaal een maaltijd eet met niet alleen koolhydraten maar ook eiwitten in de vorm van vlees, vis, ei, kip, kaas of vleesvervangers en minimaal een kleine hoeveelheid verschillende soorten vetten. Als je ernaar streeft om volwaardige voedselproducten te eten zoals volkorenbrood en -pasta, zilvervliessrijst en voldoende groente en wat fruit krijg je ook de hulpstoffen in redelijke mate binnen. Bij gebrek aan daglicht moet je altijd in de gaten houden of je wel voldoende vitamine D aanmaakt. Neem anders een supplement. In jouw geval lijkt het me niet onverstandig om voorlopig een poosje een multivitamine te gebruiken.

Dat aankomen kan ineens gaan gebeuren. Dan kom je een tijdje niet aan en dan zitten er ineens een paar kilo bij. Dat weet ik uit ervaring. Pas dus toch een beetje op met al die dikmakertjes. Voor de zekerheid zou ik toch als ik jou was even langs de huisarts gaan, temeer omdat je nu afvalt. Misschien werkt je schildklier te snel of is er iets anders aan de hand.

Je zult naar de huisarts moeten om het te laten onderzoeken. Het kan aan je darmen liggen, aan je schildklier, je maag, je kunt een ziekte onder de leden hebben, of een lintworm. Een afwijkend slaappatroon heeft eerder aankomen dan afvallen tot gevolg, dus daar zal het niet aan liggen. Het lijkt mij wel dat je te weinig koolhydraten binnenkrijgt. Misschien moet je meer aardappels, rijst, macaroni en dergelijke eten. Dat is echt krachtvoer. Beschuitjes voeden niet voldoende.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100