Als ik erge hoofdpijn heb, en ik eet iets zouts zoals zoute drop of chips gaat het beter. Hoe kan dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoofdpijn is heel vaak zowel een oververhittings- als een uitdrogingsprobleem. Eet je iets zouts dan is het aannemelijk dat je ook meer drinkt omdat je er dorst van krijgt. Dat drinken, waarbij water het beste werkt, helpt tegen hoofdpijn. Zout is een voedingsstof waar nogal wat onzin over wordt beweerd. Het zou de bloeddruk verhogen, waarvoor heuse campagnes worden opgezet en de voedingsmiddelenindustrie spint er ook garen bij door instantsoep met een paar korrels zout minder als gezonde voeding te verkopen. De waarheid is echter dat zout de bloeddruk bij de meeste, zeker gezonde mensen helemaal niet verhoogt en dat zoutbeperking maar bij een klein percentage hypertensiepatiënten de bloeddruk met enkele millimeters verlaagt. Sterker, te weinig zout zort pas echt voor cardiovasculaire problemen. Drop verhoogt wel significant de bloeddruk, niet door het zout maar door glycyrrhizinezuur, hoofdbestanddeel van drop.

Nouja zeg. . . Volgens mij snapt de bovenstaande het verkeerd want zo als ik het begrijp gaat de hoofdpijn juist weg nadat je iets zouts gegeten hebt? Dan heb je volgens mij een bloeddruk aan de lage kant, want ik heb precies hetzelfde. Ik krijg geen hoofdpijn, maar voel me heel slap en duizelig worden als ik 24u geen zout gehad heb. Dat ligt gewoon aan je bloeddruk.

Misschien heb je een (bijna) te lage bloeddruk want zout verhoogd de bloeddruk waardoor het weer een goed niveau komt. Als je vaker zoiets hebt is het handig om eens naar de huisarts te gaan die kan dan wat bloedonderzoeken doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100