Cholesterol zou essentieel zijn voor het lichaam. Krijgt een vegetariër daarvan dan wel voldoende binnen? Hoe stelt je dit veilig?

Als vegetariër maak ik me een beetje zorgen over mijn cholesterol-gehalte. Want te laag zou eveneens schadelijk zijn. Maak ik me terecht zorgen? Wat kan ik eventueel doen om dit gehalte in balans te brengen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee hoor, als je verder evenwichtig en veelzijdig eet, is de kans op een te laag cholesterol nagenoeg onmogelijk :) "Als u een vegetarische voeding gebruikt is goed om te weten hoe u uw cholesterol op peil kunt houden. Dit kunt u doen door te letten op uw vetinname. Ook uw cholesterolinname is van belang. Maar de verhouding tussen uw vetinname is van veel grotere invloed. Simpelweg verhoogt verzadigd vet uw cholesterolniveau en verlaagt onverzadigd vet dit niveau weer. Gelukkig bevat een vegetarische voeding vaak vooral veel onverzadigd vet. Producten als olijven, noten, zaden en oliën zijn hier voorbeelden van. Kijk uit dat u niet teveel verzadigd vet gaat binnenkrijgen, verzadigd vet vinden we vooral in kaas en harde vetten. Ook kokos- en palmvet zijn twee voorbeelden hiervan. " Dit is verder te lezen op: http://www.voedings-advies.nl/show/0/0/wa/2073/vegetarischvolwaardig.html

Genoeg soja en noten eten. Soja heeft een vergelijkbaar eiwit.

Er is een natuurproduct, gemaakt van een medicinale vrucht. Deze staat er bekent om dat het o.a. je cholesterol en meerdere zaken in balans brengt en heeft geen bijwerkingen.

Dat is geen probleem. Cholesterol hoef je niet uit voeding te halen, omdat je lichaam het ook zelf aanmaakt. Zelfs veganisten, die helemaal geen dierlijke producten binnenkrijgen en dus ook geen cholesterol, hebben bijna nooit een te lage cholesterol. En als je wel andere dierlijke producten gebruikt, zoals ei, krijg je in je voeding extra cholesterol binnen, dus hoef je je normaal gesproken daar helemaal geen zorgen over te maken. Extra veel daarvan eten om meer cholesterol binnen te krijgen, is niet handig, omdat je dan kans hebt op een te hoge cholesterol en/of een slechte verhouding tussen de verschillende soorten cholesterol, wat niet gezond is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100