Wat gebeurt er als je de aanbevolen hoeveelheid van de vitamine C pil van het merk Roter overschreidt? De maximale dosering is 3 pillen per dag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als aanvulling op het bovenstaande antwoord is een overdosis vitamine C, als het te vaak gebeurt op de lange termijn wel schadelijk. Gezondheidsplein.nl meldt: Overdosis vitamine C Dit beïnvloedt de opname van koper negatief en kan tot nierstenen leiden

Bronnen:
gezondheidsplein.nl

IK heb ooit gehoord dat je het teveel aan vitamine C gewoon uitplast

je plast het uit, maar het kan onderweg wel schade aanrichten! Uit een onderzoek, uitgevoerd door een team aan de Universiteit van Leicester UK (Nature 1998), bleek eveneens dat het nemen van hoge doses vitamine C ­ tot 500 milligram per dag ­ het niveau van stoffen in het bloed die schade aan het DNA kunnen veroorzaken, deed stijgen. Vorig jaar verschenen de resultaten van een onderzoek waarin dan weer aangetoond werd dat hoge doses vitamine C kunnen leiden tot verdikking van de wand van slagaders, met hartaanvallen en beroertes tot gevolg. Teveel vitamine C kan ook schadelijk zijn. Bij hoge doseringen (meer dan 1000 mg vitamine C) kan diarree optreden. Hoge doseringen vitamine C kunnen tevens zorgen voor een verhoogde oxaalzuur uitscheiding met de urine met als gevolg een verhoogde kans op nierstenen . Vitamine C wordt namelijk onder andere als oxaalzuur met de urine uitgescheiden. De maximaal veilige dosis uit de voeding én voedingssupplementen is 2000 mg per dag voor volwassenen.

Bronnen:
http://skepp.be/artikels/pseudo-wetenschap...
http://www.food-info.net/nl/national/ww-gr...

I} Overdosis vitamine C Dit beïnvloedt de opname van koper negatief en kan tot nierstenen leiden. ------------------------------- II} De waarheid is, er is nog NOOIT een sterfgeval geweest dat toe te schrijven was aan een overdosis vitamine! Er gaan dus heel wat fabels de wereld over dat vitamine schadelijk zou kunnen zijn in een megadosis. Vitamine C zou nierstenen kunnen veroorzaken, een overdosis vitamine B6 zou het zenuwstelsel aantasten. Al deze aantijgingen berusten op fabels. --------------------------------- Je moet het gewoon in de context zien: Als je gewoon doorgaat met dagelijks junkfood tot je te nemen, de base en zuur balans niet respecteert, je bol staat van de stress en jij je lichaam geen enkele rust gunt, je gewoon een pakje sigaretten blijft roken per dag, dan kun je vitamines slikken als je wilt, maar je zult er niet veel beter van worden.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C is 70 mg voor volwassenen en voor zwangeren en rokers de helft meer. In die Rotertjes zit per tablet 50 mg. Via je voeding krijg je 50 tot 100 mg binnen als je eet volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. De maximale veilige dosering is 2000 mg volgens de Gezondheidsraad. Daarboven is het voornaamste gevaar dat je er diarree van kunt krijgen. Ook zou een zeer grote hoeveelheid vitamine C de resorptie van koper wat kunnen belemmeren maar omdat we eerder te veel dan te weinig koper binnenkrijgen kan dat geen kwaad, dunkt mij. Ik hanteer zelf het standpunt dat de ADH net voldoende is om de ergste verschijnselen van scheurbuik te voorkomen, een ziekte die gekenmerkt wordt door bloedingen en uitvallende tanden. Op microniveau gaat vitamine C in hogere doseringen ook kleine bloedingen en ontstekingen tegen die verantwoordelijk zijn voor o.a. hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en diabetes. Dat je van vitamine C nierstenen kunt krijgen is een fabel waar geen enkel wetenschappelijk bewijs voor is. Net zoals alle andere in water oplosbare vitamines plas je vitamine C uit nadat het zijn werk heeft gedaan. Dat laatste vergeten sommige voedingswetenschappers, ik noem geen namen, onlangs nog Jaap Seidell, en degenen die hen napraten er meestal bij te vermelden.

Bronnen:
http://www.fonteine.com/vitaminec_dossier.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/P...

zoals enkele antwoorders al vertelden, vitamine c wordt (te veel) weer uitgeplast. echter, en dat geldt voor veel zaken, te veel is nooit goed. de vitaminen die niet zomaar verdwijnen, zijn o.a. A,D,E,K.

Hierbij een andere visie van dhr. prof. Katan. Overigens nam Linus Pauling, grondlegger van de orthomoleculaire voeding, een zeer grote dosis vitamine C per dag en het schijnt dat hij aan de chronische diarree was... klinkt ook niet gezond.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100