Welke belangrijke voedselelementen moet je (extra) uit ander eten halen als je geen granen eet?

Brood krijg ik niet zo goed verteerd, dus die 5 aangeraden sneetjes (Voedingscentrum) eet ik niet. Ik eet hooguit 1 boterham van een speltbrood, dat gaat nog.
Rijst vind ik niet zo lekker, roggebrood ook niet, en havermout is alleen lekker met melk, en dat gebruik ik ook zo weinig mogelijk.

Toegevoegd na 6 dagen:
Hartelijk dank voor de tips.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je zou ipv brood het volgende kunnen overwegen: belegde beschuit, plakje koek (met boter/margarine), brinta, volkoren pannenkoek (met jam, stroop, kaas, bacon enz.), yoghurt met muesli en banaan, noodlesoepje ... Toegevoegd na 4 minuten: Naast speltbrood zou je ook eens speltmuffins kunnen maken en is speltmeel ook heerlijk in soepen en sauzen maar ook te gebruiken voor bijvoorbeeld pannenkoeken. Pasta gemaakt van spelt is ook zeer gezond. Toegevoegd na 8 minuten: De belangrijkste voedingsstoffen die je uit ander eten zou moeten halen zijn: eiwit, vitamine B en vezels.

Voor de zekerheid zou ik naar een diëtiste gaan, die is hierin gespecialiseerd. Het gaat namelijk wel om je gezondheid. Jij moet sowieso ergens je vezels uit halen, eet pap, met melk. De beste broodvervanger. Bodybuilders eten liever pap met wat melk dan brood. In brood zit namelijk veel zout en koolhydraten en minder vezels dan in pap. En pap is licht verteerbaar. Ook moet je rijst eten (het liefst zilvervliesrijst) voor de vezels. Ik zie dat jij een erg lastige eter bent. Maar vezels, daar heb jij een tekort aan. Ga naar een diëtiste of arts, en neem niet klakkeloos mijn advies over!

Welke stoffen je precies allemaal uit granen haalt, weet ik niet, maar ik weet wel wat andere dingen die mogelijk helpen: In plaats van granen zou je kunnen kijken naar pseudogranen, dat zijn dingen die op graan lijken, maar het officieel niet zijn (volgens mij omdat ze geen gluten bevatten), zoals quinoa, boekweit, wilde rijst, amaranth. Misschien kan je die wel goed verteren. Voor koolhydraten kan je ook meer koolhydraatrijke groente eten, zoals maïs en erwten. Havermout kan je ook met sojamelk proberen, misschien dat je dat wel lekker vindt? Je zou eens kunnen kijken bij de raw food stroming wat zij eten ipv graan. Een goed voedingskundig boek hierover is Becoming Raw (een heleboel dingen zijn niet relevant als je niet raw eet, maar ik kan me voorstellen dat je er wel goede info in kan vinden over hoe je graan vervangt). Toegevoegd na 8 uur: Die pseudogranen zijn overigens te koop bij natuurvoedingswinkels/biologische winkels. Solgar heeft overigens supplementen die helpen bij de spijsvertering, heb je daar wat aan? http://www.solgar.nl/producten/spijsvertering/

De Richtlijnen Goede Voeding zijn mede gebaseerd op wat er op een makkelijke manier verkrijgbaar is in de supermarkt en de winkel om de hoek. Daarom maakt brood daar in belangrijke mate deel van uit. Echter, je kunt tamelijk goed zonder brood als je maar op een andere manier je vezels, vitamines en mineralen naar binnen weet te krijgen. Denk vooral aan B-vitamines, jodium en ijzer. Misschien vind je het leuk om je eens te verdiepen in het paleodieet. Dat is gebaseerd op het voedingspatroon van voor de uitvinding van de landbouw en dus arm aan granen. Mijn inschatting is dat je er gezonder mee kunt leven dan met de richtlijnen van het Voedingscentrum. Maar daar moet je wel iets meer 'huiswerk' voor doen.

Bronnen:
http://www.hetpaleodieet.nl/het-paleodieet...
http://www.modderbaard.nl/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100