Zit er echt varken in 'hamsmaak' e.d.?

Je kent het wel, hamka's, baconships etc. Als ik in de ingrediëntenlijst kijk, staat er meestal zoiets als 'hamsmaak', 'BBQ-baconsmaak' of zelfs 'Thai-chicken-lemongrass-smaak'. Als vegetariër vraag ik me af: komen er echt varkens en kippen aan te pas om deze smaakstoffen te maken, of zijn ze synthetisch gemaakt, zoals bijvoorbeeld bij de synthetische 'appelsmaak' van snoep waar volgens mij nog niet eens een echte appel overheen is gevlogen?

Bedankt voor de antwoorden! Mijn snackrepertoir is weer uitgebreid, en ik hoop dat andere vegetariërs er ook wat aan hebben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De keuringsdienst van waarde heeft hier ooit een aflevering over gemaakt. Zeer interessant. De serie begint met dé snack waar ieder kind dol op is, chips. Keurmeester Omar heeft een simpele vraag. Zit er varken in chips met hamsmaak? Hij gaat op bezoek in de chipsfabriek, en wat blijkt? De smaak van ham of bacon is makkelijk na te maken met chemische stofjes. En dat ham-aroma is veel goedkoper dan écht varkensvlees in poedervorm. En dus zit er geen echte ham in chips met hamsmaak, goed nieuws voor moslims en joden. Daarentegen zit er wel echte kippoeder in chips met kipsmaak. Maar dat kippoeder wordt dan ook gemaakt van het allerlaatste vlees dat nog op de botten zit van een uitgebeend hoen. Als dit goedkope restvlees arriveert in de fabriek van Nestlé, lijkt het in de verste verte niet op kip. Het is gewoon zachtroze smurrie in een grote plastic zak. "Een kliederbende", zegt Sahar, die een rondleiding krijgt door de fabriek. Zij weet genoeg: "De afdankertjes worden in de chips gestopt."

Als er niet specifiek iets staat zoals 5% varkensvlees zit het er waarschijnlijk niet in en is het inderdaad syntetisch

Hoogstwaarschijnlijk alleen smaakstoffen.

Nee het zijn volgens mij gewoon allemaal synthetische smaakstoffen die in dat soort chips zitten.

Nee. De keuringsdienst van waarden heeft het laatst uitgezocht, en er zit vaak geen enkele ham of bacon in chips. Die dingen zijn dus vaak zelfs vegetarisch!

Bronnen:
http://kvw.rvu.nl/index.php?page=afleverin...

Deze smaakstoffen zijn allemaal kunstmatig en grote bedriegerij. Verder zijn de gevolgen van al deze kunstamatige samenstellingen op ons mensen niet eens bekend. Gisteren las ik nog dat de EU de 'rooksmaak' die aan diverse sausjes zit, wil verbieden. Dit vanwege de onbekende effecten op de gezondheid. Laboratoria besteden veel tijd aan het optimaliseren van geur- en smaakstoffen om zo goedkoop mogelijk een zo authentieke smaak te krijgen. Een fabrikant als Unilever ontleent hier voor een aardig deel zijn bestaansrecht aan.

Ik at laatst met de kids in de McDo, at daar zo'n mannenburger, een Big Fat Tasty, met rooksmaak. Weet je waar die rooksmaak in zit? In de saus. Gadverdamme! Hamkaas is prima te eten voor vegetariers. En schuimbanaantjes smaken prima naar banaan, geheel chemish ge-imiteerd. Nix mis mee doorgaans. Alleen ham-plakjes smaakt naar echte ham. Er zijn vast mensen die echte ham niet (meer) lekker vinden, omdat ze aan de smaak niet zo gewend zijn.

In bepaalde chips is dat kleurstof additief K4/8423-09 met smaakstof B78-98EV809.Uiteraard in een bepaalde verhouding.

Fijn, ik at al een jaar geen Hamka's meer uit voorzorg. Ga ik straks toch even mooi een zak in huis halen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100